Artikelen zoeken

Zo werkt de ecogram app

24 maart 2016 | Freena Eijffinger, Mark Slaats

Let op : Dit project is niet meer in handen van GGzE.  Dus informatie via  info@ggzei.nl  opvragen wordt afgeraden.

U kunt voor deze app contact opnemen met freena@freena.nl

 

Het ecogram

We hebben allemaal mensen om ons heen. Mensen die dicht bij ons staan, je beste vriend en mensen die verder van je weg staan, die verre tante in het buitenland.

Al deze mensen hebben invloed op ons, in meer of mindere mate, soms in positieve en soms in negatieve zin.

Als het wat minder goed met je gaat, is het fijn om te weten bij wie je waarvoor terecht kunt en wie een minder goede invloed op jou heeft en waar je beter wat meer afstand van kunt nemen.

Dit alles bij elkaar noemen we ook wel jouw sociale ecosysteem.

Om hier een goed beeld van te krijgen, wordt een ecogram opgesteld. Dit is een visuele weergave dit ecosysteem.

Hiervoor heeft het GGzE-Lab samen met Mark Slaats van de Catamaran de ECO-app ontwikkeld. Deze app ondersteunt bij het maken van een digitaal ecogram om zo inzicht te krijgen in je huidige sociale ecosysteem en toe te werken naar je toekomstig best passende ecosysteem.

Neem je ecogram mee naar het gesprek met je behandelaar

Samen met je behandelaar bespreek je jouw ecogram en kijk je waar je jouw netwerk kunt verbeteren. Dit kan door meer contact te zoeken met mensen waar je steun van ontvangt en minder om te gaan met mensen die een bedreiging voor je vormen. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat je beste vriend jou heel erg tot steun is, maar ook drugs gebruikt, net als jij daar juist van wilt afkicken. In dat geval kun je kijken of je dat contact op een andere manier kunt invullen. Door met je beste vriend af te spreken op een plek waar geen drugs gebruikt mogen worden. Kun je wel dat goede gesprek hebben, maar kom je misschien minder in de verleiding om weer te gebruiken.
 

Stel jezelf doelen

Om je netwerk te verbeteren is moed nodig. Het is niet altijd makkelijk om dit soort stappen te zetten. Hiervoor ga je doelen opstellen. Aan elk doel kunnen punten worden toegekend en per week worden deze doelen geëvalueerd. De punten kun je gebruiken voor beloningen. Je kunt beloningen instellen in 3 categorieën van punten, het aantal punten voor elke te behalen beloning bepaal je zelf. Je kunt je punten meteen inleveren voor een beloning, maar je punten ook opsparen voor een grotere beloning. Tijdens de evaluatie met je behandelaar wordt bekeken óf je de doelen hebt behaald of niet. Als je een doel niet gehaald hebt wordt bekeken of deze kan worden doorgeschoven naar de volgende evaluatie, of dat het doel te moeilijk was en aangepast moet worden.

Let op : Dit project is niet meer in handen van GGzE.  Dus informatie via  info@ggzei.nl  opvragen wordt afgeraden.

U kunt voor deze app contact opnemen met freena@freena.nl

freena profile.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met freena@freena.nl. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.