Artikelen zoeken

Zingend op de fiets door Rome

23 november 2015 | Kristel de Groot

Ervaringsverhalen met beweeggames

Met de blik op een nieuw meerjarenbeleidsplan is er vanuit afdeling Onderzoek en Innovatie (O&I) het project beweeggames gestart onder het groeigebied ‘ Fysiek sterk en fit’. Vanuit de projectgroep “beweeggames” zijn gedurende de pilot tussen september en december 2015 ervaringsverhalen geplaatst om jullie mee te laten genieten in de grappige tot zeer zinvolle stappen die gemaakt zijn door cliënten en zorgmedewerkers.

Meer bewegen met de Labyrint Fiets

De Labyrint Fiets, een innovatief fitnessapparaat, staat al een aantal dagen op een woonafdeling voor ouderen. Er wordt veel gebruik van gemaakt, zowel door actieve als door minder actieve cliënten.

Mevrouw Baas* zit op een stoel en kijkt sceptisch toe. Normaal gesproken is ze lastig te motiveren voor de dagbestedingsactiviteiten. Toch lijkt ze wel geïnteresseerd in deze nieuwe manier van fietsen. Op een dag benadert ze de activiteitenbegeleider. Wanneer ze vraagt of ze de fiets ook eens mag proberen, wordt hier natuurlijk uitnodigend op gereageerd.

Als mevrouw Baas op de fiets plaatsneemt bespreekt ze met de begeleider welke route ze graag wil fietsen. Ze kan kiezen uit alle grote steden in Nederland en een aantal bekende Europese steden. Ze kiest voor Rome. ‘Want’, zegt ze, ‘daar heb ik ooit nog gewoond.’ Dit was iets wat de begeleider niet wist, want mevrouw vertelt meestal niet zo veel. Eenmaal gestart met fietsen, valt er nauwelijks een stilte meer: mevrouw Baas vertelt over datgeen waar ze langs fietst en begint zelfs te zingen. Ze kruipt helemaal uit haar schulp.

Dat mevrouw Baas het leuk vond is natuurlijk duidelijk. Op de vraag of ze vaker wil fietsen, antwoordt ze enthousiast: 'Ja, graag!'. De tijd erna maakt mevrouw Baas nog regelmatig gebruik van de Labyrint Fiets. Het is een groot succes, waarmee het doel 'bewegen verhogen' zeer zeker gehaald is!

Helaas rouleert de fiets door naar een andere locatie. Mevrouw Baas gaat 'Rome' missen!

*De naam van de gebruikte persoon is fictief ivm privacy gevoeligheid

mspr-20120214-Kristel de Groot 016zw.jpg

Wilt u meer informatie over dit onderwerp neem dan contact op met Kristel de Groot. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.