Artikelen zoeken

Zelf bouwen aan de GGz van de toekomst

1 mei 2018 | Meddy Weijmans

GGzE is sinds 2015 betrokken bij Redesigning Psychiatry (RP). In dit project ontwikkelen ontwerpers en filosofen samen met een aantal innovatieve organisaties een gewenst toekomstbeeld van de geestelijke gezondheidszorg voor 2030. RP is ontstaan vanuit de overtuiging dat de geestelijke gezondheidszorg in Nederland toe is aan radicale vernieuwing waarbij menselijke waarden voorop staan.

GGzE heeft actief deelgenomen aan fase I en II waarbij theorievorming en conceptontwikkeling centraal stonden. Na het nodige, inspirerende denkwerk zijn we nu toe aan de praktische, concrete zaken! Om die reden heeft de werkgroep prof. Matthijs van Dijk en David van den Berg van RP uitgenodigd tijdens de GGzE bijeenkomst van 9 april. Ook aanwezig waren een aantal genodigde collega-managers, behandelaren, collega’s van de ondersteunende diensten, Groeirijk en een afgevaardigde van de cliëntenraad. In het eerste deel van de bijeenkomst presenteerde David het gedachtegoed. In het tweede deel hebben drie collega’s uit de werkgroep drie thema’s uitgelicht in de vorm van een pitch + een ervaring. Hiermee werden concrete doe-richtingen geschetst voor verdere uitwerking binnen de GGzE. Het betrof de volgende drie thema’s:

Kijken vanuit de leefomgeving: Data-detox


Allemaal je smartphone inleveren en even helemaal de focus op jou en je omgeving. Met een body scan oefening beleefden we samen een rustmoment. Heel welkom in een tijdperk waar technologie tijd geeft in gebruikersgemak maar vooral ook veel tijd vult en een continue opgejaagd gevoel kan geven. Een belangrijke functie van de zorg in 2030 is om mensen de tijd en de ruimte te bieden om zowel stil te staan als weer in beweging te komen in eigen tempo.

AdobeStock_105972311.jpeg

Kijken vanuit uniciteit: Verhalen vertellen

Mensen vertellen continu verhalen over wie ze zijn in relatie tot de context en in relatie tot dierbaren, over hoe ze zich gesteund voelen of juist in de steek gelaten. Vroeger was dat veel meer vanzelfsprekend dan tegenwoordig. Hele familieverhalen werden overgedragen van ouders op kinderen en kleinkinderen…

De verhalen die mensen vertellen kunnen zowel een bron zijn van psychisch lijden als inspiratie tot verandering.

We zouden binnen de psychiatrie veel meer gebruik kunnen maken van de mens als verhalenverteller. Tijdens het KC is daar alvast een voorproefje op genomen door de leden van de werkgroep RP. Zij hebben de aanwezigen een inkijkje gegeven in hun leven door allemaal een persoonlijk verhaal te vertellen aan de hand van een, voor hen belangrijke, locatie.

Deze manier van delen werd als waardevol, persoonlijk en bijzonder ervaren, door zowel de werkgroep als de aanwezigen.

Het vermogen om met tegenslagen om te gaan: Mentale gymnastiek


Mentale gymnastiek richt zich op scholen, waar jeugdigen op verschillende manieren hun kennis en kunde vergroten, door het lezen van theoretische boeken en het aanleren van vaardigheden in praktijklessen. Maar uiteindelijk vindt daadwerkelijke ontwikkeling plaats in de jeugdige zelf. Hoe kijk je naar jezelf, hoe ervaar je de wereld om je heen, hoe ga je om met tegenslagen, waar haal je kracht uit en wat zijn je dromen voor de toekomst? Levensvragen die in het onderwijs veel meer aandacht mogen krijgen. Onder het motto jong geleerd is oud gedaan, introduceren we het nieuwe vak 'mentale gymnastiek' op scholen.

Op deze manier willen we de weerbaarheid van jongeren vergroten en ertoe bijdragen dat er meer respect komt voor elkaars verschillen, zodat menselijke kwetsbaarheden gemakkelijker bespreekbaar worden. Waarom immers wachten tot de fut en rek eruit is en mensen noodgedwongen bij een hulpverlener moeten aankloppen?

Tijdens de bijeenkomst konden de aanwezigen kort ervaren, wat mentale gymnastiek betekent. Aan de hand van stellingen, werden zij uitgedaagd om letterlijk ‘Over de Streep’ te gaan en uit de eigen comfortzone te treden. En wat ontdekten we toen? Als mens hebben we allemaal onze kwetsbaarheden, veel overeenkomsten en staan we er zelden alleen voor. Voor veel mensen is dit een enorme verademing.

Proeftuin

De aanwezigen waren onder de indruk van het gedachtegoed en toonden enthousiasme wat betreft het zetten van vervolgstappen. Hierboven zie je het resultaat van een word cloud die we ter plekke gevormd hebben.

Uiteindelijk hebben we het besluit genomen om op alle drie de thema’s een proeftuin op te starten gericht op experimenteren en ‘gewoon gaan doen’. We zullen hierbij ondersteund worden door de medewerkers RP.

Redesigning Psychiatry Mentimeter Word Cloud
Meddy.png

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Meddy Weijmans. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.