Artikelen zoeken

Virtual en Augmented Reality, wat is dat eigenlijk?

3 mei 2017 | Joep Kolijn

Betekenis virtual reality

Bij het begrip virtual reality (VR) ligt de betekenis al in de naam besloten. Bij deze digitale technologie wordt een virtuele werkelijkheid gecreëerd. Door de zintuigen te manipuleren ervaar je als gebruiker deze schijnwerkelijkheid als een nieuwe realiteit waarin je je daadwerkelijk voortbeweegt. Je ziet, hoort, voelt en beleeft deze nieuwe wereld om u heen. Bovendien ben je in staat om interactief veranderingen aan te brengen. Bijvoorbeeld door op een knop te drukken of een hendel te bewegen. Voor deze manipulatie dien je behalve een display ook te beschikken over een speciale VR-apparatuur: een bril, afstandsbediening of handschoenen.

Betekenis augmented reality

Augmented Reality (AR) is een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt. ‘Augmented reality’ betekent letterlijk: verrijkte werkelijkheid. Het is dus een mix van de realiteit met een virtuele toevoeging of verrijking. In de praktijk komt het erop neer dat er extra digitale content wordt toegevoegd aan je gezichtsveld. Om deze virtuele content te kunnen zien, heb je als gebruiker technische hulpmiddelen zoals een camera en een display met touchscreen nodig. Door bezit van smartphones en tablets groeit ook het aantal applicaties dat gebruik maakt van augmented reality. Je kunt je smartphone bewegen in de ruimte en bedienen met het touchscreen.

Virtual versus augmented reality

Bij virtual reality creëren we een schijnwereld die afgesloten is van de echte wereld. Via manipulatie van de zintuigen krijg je bijvoorbeeld toegang tot levensechte prototypes of producten. Deze realistische voorstelling voorkomt dat je kostbare testmachines of showroommodellen moet laten maken. Bij augmented reality lopen deze 2 werelden geruisloos in elkaar over. Als gebruiker acteer je gewoon in het dagelijks leven. Via je smartphone of tablet vindt er vervolgens een interactie plaats met de virtuele laag die over de werkelijkheid wordt geprojecteerd. Zo tover je in een handomdraai een braakliggend perceel om in een droomhuis of kantoorpand. Of je projecteert een omgeving of situatie waar je beter mee wilt leren omgaan.

Toepassing VR en AR helpt geestelijke gezondheid

Er wordt al enkele jaren geëxperimenteerd binnen en buiten de (geestelijke) gezondheidszorg, bijvoorbeeld bij inzicht en bewustwording bij fobieën en angststoornissen. Niet alleen ter behandeling maar ook preventief. En dat maakt andere (behandel)methoden ook mogelijk. Mensen kunnen met behulp van de technologie in een gecontroleerde omgeving hun angsten overwinnen. Personen, met bijvoorbeeld straatvrees, angst voor de dokter, angst in de bus of paniek in de supermarkt, kunnen thuis in hun eigen tempo aan de slag met de VR-applicatie. Ze worden stapsgewijs geconfronteerd met waar ze bang voor zijn en geleidelijk blootgesteld aan de lichamelijke gebeurtenissen van een aanval. Hierdoor wennen ze aan het angstgevoel, waardoor het uitdooft.

Tekst met dank aan onder andere Studio 040, kennispartner van het GGzE eLab.

joep .jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joep Kolijn. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.