Artikelen zoeken

VR-Ecogram: je sociale netwerk verbeelden in virtual reality

6 juli 2018 | Joep Kolijn

Ecogram toont de omvang en kwaliteit van je persoonlijke netwerk. Na de succesvolle introductie van de Ecogram app vindt de ontwikkeling plaats van een virtual reality programma. Tijdens de Dutch Technology Week presenteerden studenten de conceptversie van VR-Ecogram. Met dat programma, een VR-bril en een controller kun je op een speelse manier je netwerk verbeelden in 3D.

 

Sterke en zwakke punten tonen

Ecogram is gebaseerd op systeemdenken. Met opstellingen wordt helder gemaakt hoe je je verhoudt tot contactpersonen, zoals familieleden en vrienden. Het programma werkt als volgt: Eerst creëer je contactpersonen. Daar koppel je levensthema's aan. Vervolgens beoordeel je de invloed van de contactpersonen op je thema's. De overzichten tonen de krachten en valkuilen van je netwerk.

 

Extra dimensie

Met VR-Ecogram verbeeldt je je netwerk in virtual reality, met behulp van een VR-bril en een controller. Het programma stimuleert om te bewegen. Je kunt rondom kijken en lopen. Door de controller te richten of een toets in te drukken kun je commando's geven. Je ervaart je persoonlijke netwerk echt in drie dimensies.

 

VR-Ecogram.jpg

Stageproject

Drie stagiairs van Fontys Hogeschool ontwikkelden VR-Ecogram, bij het eLab van GGzE. Mauro van Roij, Koen van Vliet en Mike de Greef presenteerden de conceptversie tijdens de Dutch Technology Week, in de Effenaar begin juni 2018. Uit reacties bleek dat vooral de speelse opzet van VR-Ecogram werd gewaardeerd.

 

Doorontwikkeling?

De conceptversie van VR-Ecogram wordt binnenkort geëvalueerd met de stagebegeleider. Daarna gaat waarschijnlijk een volgende groep studenten ermee verder. Voor de stagiairs was het een bijzondere ervaring. Mauro, Koen en Mike vonden het leuk om te experimenteren met de HTC VIVE, VRtoolkits, SteamVR en Unity. Zij zien toekomst in VR en gamedesign, ook voor de ggz.

 

joep .jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joep Kolijn. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.