Artikelen zoeken

Voorkom terugval met signaleringsapp

26 juni 2017 | Titus Spee

Het is mogelijk om een terugval te voorkomen met een digitaal signaleringsplan, blijkt uit ervaring van cliëntexpert Titus Spee. Zes jaar geleden maakte Titus de eerste versie van de signaleringsapp. Sindsdien gebruikt hij de app bijna dagelijks.

Door het invullen van het dagboek en de vragen, ontving hij feedback van de app, kreeg inzicht in zijn patronen en belde op tijd zijn behandelaar. Zo voorkwam hij terugvallen. Spee kreeg ook een betere relatie met zijn familie, doordat zij online volgden en beter wisten hoe het met hem ging.

De app van Spee wekte de belangstelling van het eLab. Er werd besloten om de krachten te bundelen. Samen met eLab-innovator Koert Mulders werkt Spee nu aan een volgende stap in de ontwikkeling.

Kritisch niveau

Belangrijk onderdeel van de signaleringsapp is de vragenlijst over de toestand van de gebruiker. De antwoorden kunnen voortekenen zijn van een mogelijke terugval. Als een of meerdere antwoorden een kritisch niveau bereiken – het aantal nachtelijke slaapuren is bijvoorbeeld slechts 4 uur - dan reageert de applicatie daarop.

Groen, oranje en rood

Hoe de app reageert op de antwoorden over de toestand van de gebruiker, is in te stellen door de gebruiker en zijn behandelaar. Bij code groen heeft Spee geen kritisch niveau bereikt en hoeft pas na een week zijn status opnieuw te geven. Dat geeft de app aan. Verder hoeft hij geen actie te ondernemen. Bij code oranje geeft de applicatie het advies om na drie dagen de vragen over de status weer in te vullen. Bij code rood moet Spee dagelijks de status opgeven.

Aanvullende acties

Spee overweegt om in te stellen dat de app hem automatisch adviseert om actie te ondernemen bij code oranje of rood. Acties kunnen bijvoorbeeld zijn: een wandeling maken ter ontspanning of het vermijden van risicovolle situaties. Die acties staan nu nog in een apart menu weergegeven.

Co-creatie

Mulders en Spee ontwikkelen de signaleringsapp volgens de principes van lean in co-creatie met cliënten en behandelaars. Het tweetal onderzoekt nu welke aanpassingen er nodig zijn om de app waardevol te maken voor een breed publiek. Daarvoor maakten ze een online enquête. Die wordt verspreid onder 60 mensen, waaronder behandelaars en cliënten.

Prototype

Als uit de enquête blijkt dat er voldoende vraag naar de app is en de specificaties zijn vastgesteld, ontwikkelen Mulders en Spee een nieuwe versie. Het nieuwe prototype zal worden getest door cliënten van GGzE. Als alles meezit zal de test in het najaar van 2017 plaatsvinden.

*auteur: Martijn van den Bouwhuijsen

Logo GGzE 110214.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Titus Spee Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.