Artikelen zoeken

Voorkom terugval met signaleringsapp

Wij doen regelmatig onderzoek in opdracht van andere organisaties. Ook doen we soms onderzoek dat niet binnen een van onze vaste onderzoeksthema's valt. Voorwaarde is dat het onderzoek past binnen onze missie en ambitie.

Inspiratiedag Come Together
Inspiratiedag Come Together 2.JPG

Voorkom terugval met signaleringsapp

Wet

Zelf aan de slag

Ecogram is een innovatief zorgproduct van het eLab. Omdat de app nog in ontwikkeling is kun je deze nog niet in de App Store vinden. Wél kun je de app alvast uitproberen en ons een handje helpen door feedback te geven. Als je het onderstaande formulier invult ontvang je binnen enkele dagen een uitnodiging waarmee je Ecogram kunt downloaden. De handleiding vind je hier.

Voorkom terugval met signaleringsapp

Voorkom terugval met signaleringsapp

De onderzoeksgroepen

Voorkom terugval met signaleringsapp

26 juni 2017 | Koert Mulders, Titus Spee

Het is mogelijk om een terugval te voorkomen met een digitaal signaleringsplan, blijkt uit ervaring van cliëntexpert Titus Spee. Zes jaar geleden maakte Titus de eerste versie van de signaleringsapp. Sindsdien gebruikt hij de app bijna dagelijks.

Door het invullen van het dagboek en de vragen, ontving hij feedback van de app, kreeg inzicht in zijn patronen en belde op tijd zijn behandelaar. Zo voorkwam hij terugvallen. Spee kreeg ook een betere relatie met zijn familie, doordat zij online volgden en beter wisten hoe het met hem ging.

De app van Spee wekte de belangstelling van het eLab. Er werd besloten om de krachten te bundelen. Samen met eLab-innovator Koert Mulders werkt Spee nu aan een volgende stap in de ontwikkeling.

Kritisch niveau

Belangrijk onderdeel van de signaleringsapp is de vragenlijst over de toestand van de gebruiker. De antwoorden kunnen voortekenen zijn van een mogelijke terugval. Als een of meerdere antwoorden een kritisch niveau bereiken – het aantal nachtelijke slaapuren is bijvoorbeeld slechts 4 uur - dan reageert de applicatie daarop.

Groen, oranje en rood

Hoe de app reageert op de antwoorden over de toestand van de gebruiker, is in te stellen door de gebruiker en zijn behandelaar. Bij code groen heeft Spee geen kritisch niveau bereikt en hoeft pas na een week zijn status opnieuw te geven. Dat geeft de app aan. Verder hoeft hij geen actie te ondernemen. Bij code oranje geeft de applicatie het advies om na drie dagen de vragen over de status weer in te vullen. Bij code rood moet Spee dagelijks de status opgeven.

Aanvullende acties

Spee overweegt om in te stellen dat de app hem automatisch adviseert om actie te ondernemen bij code oranje of rood. Acties kunnen bijvoorbeeld zijn: een wandeling maken ter ontspanning of het vermijden van risicovolle situaties. Die acties staan nu nog in een apart menu weergegeven.

Co-creatie

Mulders en Spee ontwikkelen de signaleringsapp volgens de principes van lean in co-creatie met cliënten en behandelaars. Het tweetal onderzoekt nu welke aanpassingen er nodig zijn om de app waardevol te maken voor een breed publiek. Daarvoor maakten ze een online enquête. Die wordt verspreid onder 60 mensen, waaronder behandelaars en cliënten.

Prototype

Als uit de enquête blijkt dat er voldoende vraag naar de app is en de specificaties zijn vastgesteld, ontwikkelen Mulders en Spee een nieuwe versie. Het nieuwe prototype zal worden getest door cliënten van GGzE. Als alles meezit zal de test in het najaar van 2017 plaatsvinden.

*auteur: Martijn van den Bouwhuijsen

koert.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Koert Mulders. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.