Artikelen zoeken

(Onderzoek) Victoria: Maatschappelijke participatie en het overwinnen van tegenslagen (gespreksmodule)

21 april 2016 | Inge Bongers, Diana Roeg, Wendy Albers, Yolanda Nijssen, Jaap van Weeghel

Medisch ethisch goedgekeurd

In samenwerking met medewerkers van FACT-teams, ervaringsdeskundigen en andere experts is een gespreksmodule ontwikkeld die erop gericht zijn om cliënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) te ondersteunen bij het nemen van verantwoorde risico’s in hun herstelproces, specifiek bij maatschappelijke participatie. Hulpverleners worden getraind hierin en gebruiken de module bij hun cliëntcontact. De module heeft als doel om de cliënt erkenning te geven voor de victimisatie-ervaringen en inzicht te verschaffen in risicovolle situaties. Uitgangspunt is dat het nemen van risico’s hoort bij herstel en rehabilitatie.

De ervaringen en inzichten kunnen gebruikt worden om na te gaan hoe de cliënt met risicovolle situaties (anders) om kan gaan, met gebruikmaking van de eigen sterke kanten en hulpbronnen. De gespreksmodule bevordert zo binnen de teams de aandacht voor victimisatie en sluit aan bij het rehabilitatiegericht werken met cliënten. Met behulp van een gecontroleerd en gerandomiseerd onderzoek (RCT) wordt de effectiviteit van de gespreksmodule onderzocht op het gebied van maatschappelijke participatie, gevoel van veiligheid, tegenslagen, zelfvertrouwen en kwaliteit van leven.

Het onderzoek wordt gefinancierd door NWO: Programma Geweld Tegen Psychiatrische Patiënten en uitgevoerd in samewerking met Tranzo, Tilburg University, Stichting Rehabilitatie ’92, GGzE en Dijk en Duin.

Het onderzoek is recent goedgekeurd door de Medisch Ethisch Toetsingscommissie Brabant. De randomisatie heeft plaatsgevonden in januari: de deelnemende FACT teams weten of ze wel of niet de trainingen gaan krijgen tegen de zomer dit jaar. Er zijn junior onderzoekers aangesteld per februari die samen met de promovendus en stagiaires (van SPH, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, en Toegepaste Psychologie) de eerste interviews voor de baseline meting gaan uitzetten bij deelnemende FACT-cliënten.

Wendy Albers is promovendus bij Tranzo, Tilburg University;

Yolanda Nijssen is senior onderzoeker bij Dijk en Duin;

Diana Roeg is senior wetenschappelijk medewerker bij GGzE;

Inge Bongers is programmaleider onderzoeksgroep EBMI bij GGzE;

Jaap van Weeghel is hoogleraar bij Tranzo en programmahoofd onderzoek bij Dijk en Duin.

3ae50fd.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Diana Roeg dpk.roeg@ggze.nl Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.