Artikelen zoeken

Veroudering en autisme – onontgonnen gebied

2 mei 2016 | Senne Pol-Goeman

Wat gebeurt er in het brein van mensen die ouder worden?

Deze vraag weten onderzoekers steeds beter te beantwoorden. Met nieuwe technieken lijken de geheimen van het brein langzaam binnen bereik te komen. Echter, wanneer we het hebben over autisme en veroudering is het onderzoeksveld nog erg ‘mager’ te noemen. Slechts een handjevol studies, terwijl we deze groep mensen in Eindhoven behoorlijk vaak tegenkomen.

Binnen Ouderen Select (GGzE) hebben we de afgelopen 7 jaar bijna 500 ouderen een diagnose autisme gegeven. De meeste van hen hebben vervolgd met een traject in de hulpverlening, want de problemen die deze groep mensen tegenkomen kunnen zeer ernstig zijn.

Op latere leeftijd een diagnose

Veel diagnostici vragen zich af hoe het komt dat deze mensen pas op latere leeftijd een diagnose krijgen. Is het autisme levenslang gemist? Heeft iemand misschien eerst een andere diagnoses gehad?


Heeft het autisme zich kunnen camoufleren tot op latere leeftijd? Onderzoekers proberen hier antwoorden op te vinden. Een hypothese is dat deze groep mensen behoort tot de hoog functionerende vorm van autisme. Vaak zijn er intellectuele compensatiemogelijkheden; iemand kan bijvoorbeeld een zeer goed geheugen gebruiken om het e.e.a. op te vangen. Wanneer mensen ouder worden neemt de capaciteit van het brein echter af en zien we dat deze compensatiemogelijkheden waarschijnlijk afnemen.


Onderzoek naar autisme en veroudering

Binnen de GGzE doen we onderzoek naar autisme en veroudering. We proberen in kaart te brengen tegen welke problemen deze groep cliënten aanloopt, maar ook hoe we deze problemen betrouwbaar kunnen meten. Het onderzoek loopt al 3 jaar en heeft een enorme hoeveelheid informatie opgeleverd.

Nu is het zaak om deze gegevens te vertalen naar concrete resultaten en ze begrijpelijk te maken voor professionals, cliënten, naasten en andere onderzoekers. Een eerste sneak-preview is dat deze groep mensen bijzonder veel klachten aangeeft (bv. ik vergeet veel, ik organiseer mijn spullen niet meer zo goed als vroeger), maar dat neuropsychologisch onderzoek geen verschillen laat zien met een gezonde controlegroep. Met andere woorden; ze presteren even goed als gezonde ouderen van dezelfde leeftijd. Een interessante bevinding die vraagt om verdere analyses en onderzoek.

We hopen dit binnen de GGzE te kunnen doen en werken samen met andere onderzoekers in Nederland. In ieder geval vinden we het als bevlogen onderzoeksteam belangrijk dat er wereldwijd meer aandacht komt voor onderzoek naar autisme en veroudering. Deze groep mensen is nu nog ondervertegenwoordigd in onderzoek en daarmee helaas ook in behandelopties.

We krijgen binnen de GGzE bijzonder veel bovenregionale aanmeldingen voor onderzoek en behandeling. Dit zegt iets over het aanbod elders in het land en hoe belangrijk het is om onze kennis te delen. De gezondheidszorg anno 2016 vraagt immers om minder schotten, meer samenwerking, kennis gratis delen en via big data komen naar personalized medicine.

Voor mij als onderzoeker is 'Ei' een mooi voorbeeld hiervan!

senne pol.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Senne Pol. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.