Artikelen zoeken

Voorgenomen samenwerking Dynamo Jeugdwerk en GGzE voor Tech Playground.

28 december 2016 | Joep Kolijn

Dynamo Jeugdwerk en het eLab starten Tech Playgrounds

op terrein GGzE.

Techniek moet voor alle jeugd van 7 tot 27 jaar in Brainport net zo’n logische vrijetijdsbesteding worden als sport of cultuur. Met die insteek bouwt Dynamo Jeugdwerk sinds april 2016 Tech Playgrounds - trapveldjes voor techneuten - in Eindhoven en omgeving. Begin 2017 opent de 10e werkplaats bij de GGzE, in samenwerking met en op initiatief van het eLab en voor en door de jeugd en medewerkers van kind- en jeugdpsychiatrie.

Zo kan daadwerkelijk alle tech-jeugd mee profiteren van de Tech Playground-beweging én kunnen jeugdwerkers van Dynamo meer kennis opdoen over bijvoorbeeld autisme. De eerste stap is het openen van de Lego Robotwerkplaats in de boerderij, waar zowel basisscholieren als middelbare scholieren één middag in de week aan de slag gaan met lego robotica.

Samenwerken

Samenwerken staat centraal, net als het ontdekken van je eigen talent. Ervaring is niet nodig, jeugd moet wel intrinsiek gemotiveerd zijn, er is namelijk geen vast lesprogramma. Jeugd inspireert en helpt elkaar in werkplaatsen. Leeftijd is niet leidend jeugd van 7-15 jaar werkt zoveel mogelijk samen. Jongeren die willen, kunnen via Dynamo Jeugdwerk ook opgeleid worden tot docent. Daarna kunnen ze zelf binnen Dynamo workshops gaan organiseren en hier geld mee verdienen.

Dynamo heeft in 2016 al 7 van dergelijke werkplaatsen geopend in haar jeugdcentra en in twee speeltuinen. In januari openen naast de werkplaats bij de GGzE nog eens twee nieuwe plekken: Waalre en Gestel. De jeugdwerkers zorgen voor de pedagogische begeleiding, de ruimte en de materialen (die gesponsord worden door bedrijven uit de regio). Fontys Hogescholen is aangehaakt om met studenten en docenten mee te denken over deze nieuwe manier van informeel leren.

Vrijwilligers

Technische vrijwilligers, zowel studenten, afgestudeerde werkzoekenden, mensen uit het bedrijfsleven als senioren, helpen mee met hun technische kennis. Alle Tech Playgrounds starten met een Lego Robotwerkplaats, omdat vrijwel ieder kind lego kent en de drempel om mee te doen dus lager is. Afhankelijk van de vraag van de jeugd worden andere technologieën aangeboden, zoals VR, Micro:bit, TomTecT of 3D-ontwerpen. Jaarlijks is er ook een hackaton voor gevorderde techies.

First Lego League

Verbinding tussen de verschillende werkplaatsen in de stad wordt gestimuleerd. De vrijwilligers kunnen vanaf januari één keer per maand samenkomen bij Dynamo in het centrum, om zelf aan de slag te gaan met de materialen en kennis uit te wisselen. Jeugd is vrij om zelf een werkplek te kiezen, er zijn mogelijkheden op vier dagen in de week. Gevorderde techies komen samen bij De Jonge Onderzoekers Eindhoven (Djoe) en vormen samen ook een team voor de First Lego League. Er is een tweede stadsteam voor de FLL.

Ook de werkplaats van de GGzE kan mee gaan doen aan de FLL. De wekelijkse inloop vormt het trainingsveldje, de FLL is de wedstrijd. Belangrijk is dat alle vormen van deelname goed zijn: alleen bouwen, vooral programmeren, alleen oefenen of ook meedoen aan competities.

Nieuwsgierig?................ kijk op:

https://www.facebook.com/dynam...

http://first-brabant.nl/#&pane...

https://www.facebook.com/jeugd...

joep .jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joep Kolijn. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.