Artikelen zoeken

Seksualiteit bij adolescente jongens met autisme

25 maart 2016 | Jeroen Dewinter

Hoe gaan jongens met autisme om met seksualiteit?

Hierover leven verschillende ideeën, gaande van het idee dat jongeren met autisme trager zijn in hun seksuele ontwikkeling, er helemaal niet mee bezig zijn of dat ze vaker ongepast of afwijkend seksueel gedrag stellen. Tot op heden is er echter amper onderzoek waarin jongens met autisme zelf werd gevraagd naar hun ervaringen, ideeën en verwachtingen.

Dit proefschrift is gebaseerd op onderzoek bij normaalbegaafde jongens met autisme, die bij aanvang tussen 15 en 18 jaar oud waren, vergeleken met jongens uit het gewone onderwijs in Nederland.

We vonden meer gelijkenissen dan verschillen tussen de jongens met autisme en de jongens in de algemene bevolking. Bijna allemaal hadden ze ervaring met verliefdheid, en met solo-seks. Net iets meer jongens met autisme hadden echter geen ervaring met een partner, omdat het hen niet interesseerde, maar ook omdat ze geen partner vonden of durfden te benaderen. De jongens met autisme en seksuele ervaring startten daar mee op vergelijkbare leeftijd als hun leeftijdgenoten. De complexiteit van het leren over en omgaan met seksualiteit en relaties kwam wel naar voren, en een aantal jongens raakte in moeilijkheden. We pleiten dan ook voor vroege en uitgebreide seksuele vorming aan deze jongeren.


Ben je geinteresseerd in het hele onderzoek, download dan het proefschrift middels de bovenstaande link.

De onderzoeker aan het woord in een radio interview

Via de onderstaande links kun je het radio interview waarin het onderzoek nader wordt toegelicht op Radio 1 beluisteren:

http://bit.ly/1Sju950

http://bit.ly/1qy410n


Jeroen Dewinter.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Jeroen Dewinter. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.