Artikelen zoeken

SEM fase 2. Zelfvertrouwen vergroten door spiegel.

7 december 2016 | Joep Kolijn, Marieke Voorhuijzen, Koert Mulders

SEM fase 2

Zelfvertrouwen vergroten door in de spiegel te kijken?

Sinds enkele maanden werkt Marieke Voorhuijzen, student Industrial Design van de TU/e, aan SEM. SEM is een interactieve spiegel, die het gezicht van gebruikers kan lezen en kan reageren door bijvoorbeeld tekst of afbeeldingen op de spiegel te laten verschijnen. Door de spiegel op de juiste manier te laten reageren, kan deze door de week heen net dat beetje ondersteuning geven wat mensen nodig hebben. Zo zou je bijvoorbeeld het zelfvertrouwen van de gebruiker kunnen vergroten.

Met dit idee werd een lunchmeeting georganiseerd, waarbij verschillende behandelaren en belanghebbenden aanwezig waren. In deze sessie werd het idee van SEM gepresenteerd en gedemonstreerd met een vernieuwd prototype. SEM gaf de aanwezigen onder andere complimenten, en spoorde aan om bijvoorbeeld te glimlachen. Hierna werd alle aanwezigen de vraag gesteld: Wat zou SEM volgens jou moeten kunnen om geïmplementeerd te worden?


Gorry Cleven, werkzaam geweest met cliënten met eetstoornissen bij Apanta-GGZ en Human Concern, opperde dat het vooral belangrijk is dat de interactie met de spiegel persoonlijk aanvoelt. De cliënt moet het idee hebben dat de spiegel perfect op hem of haar is afgestemd, om ervoor te zorgen dat de cliënt vertrouwen krijgt in de spiegel en dus zal aannemen wat deze communiceert.

Theo Overberg, PMT’er werkzaam met cliënten met eetstoornissen en BDD (Body Dismorphic Disorder), vertelde dat het wellicht erg nuttig zou zijn wanneer SEM zou kunnen detecteren waar de ogen van de cliënt op gericht zijn wanneer deze in de spiegel kijkt. SEM zou de cliënt erop kunnen attenderen wanneer hij of zij erg veel focust op één bepaald onderdeel van het gezicht of lichaam, en de suggestie doen om eens ergens anders op de focussen. Hier zou de real-time detectie en feedback zorgen voor toegevoegde waarde.

Na de meeting is het concept en de toepassing van SEM gespecificeerd, naar een format waarin de behandelaar de keuze heeft uit een aantal modules. Deze modules zijn ontwikkeld om een specifiek probleem aan te pakken. De behandelaar kan afgestemd op wat de cliënt nodig heeft de modules aan of uit zetten, en ze personaliseren. Hierna zal SEM met de cliënt mee naar huis worden gegeven zodat deze SEM kan gebruiken in de ochtend routine en de avond routine.

De aanname dat personalisering waardevol is zal nu getest moeten worden. Er zullen 3 nieuwe stand-alone prototypes worden gebouwd, die door een testgebruiker mee naar huis genomen kunnen worden. Omdat het personaliseren via een systeem zal gaan gebeuren wat nu nog niet bestaat, zal Marieke dit nu nog handmatig doen voor de drie deelnemers met wie er getest zal gaan worden. Wanneer blijkt dat personalisering inderdaad toegevoegde waarde heeft, zal het platform, waarmee de behandelaar zelf kan instellen wat SEM precies doet, ontwikkeld worden.

Daarnaast zullen na deze tests de prototypes op andere plekken worden ingezet om SEM verder te ontwikkelen: Bij Bed and Breakfast Landgoed de Grote Beek, bij het E-lab en in gebruik bij een behandelaar.

Marieke Voorhuijzen.jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Marieke Voorhuijzen Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.