Artikelen zoeken

SEM Fase 1. Zelfvertrouwen vergroten door in de spiegel te kijken?

17 oktober 2016 | Joep Kolijn, Marieke Voorhuijzen, Koert Mulders

Je zelfvertrouwen vergroten door in de spiegel te kijken?

Een goed level van zelfvertrouwen heeft allerhande voordelen: je bent productiever, kunt beter omgaan met tegenslagen en je bent gelukkiger. Echter is zelfvertrouwen niet meer vanzelfsprekend vanwege veranderende eisen van de maatschappij. We worden aangemoedigd om onszelf steeds meer te willen ontwikkelen en beter te presteren, wat een averechts effect kan hebben op ons zelfvertrouwen. Zouden we niet allemaal een boost voor ons zelfvertrouwen kunnen gebruiken?

SEM kan je hierbij helpen. SEM is een interactieve spiegel die door middel van het analyseren van jouw data (gezichtsuitdrukking, agenda etc.) op het juiste moment je zelfvertrouwen kan boosten. Dit doet SEM door middel van berichten die op de spiegel verschijnen. Dit bericht kan positieve feedback zijn, een vraag of een opdracht. In het geval van een opdracht kan de spiegel daarna door middel van sensoren controleren of de opdracht ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Bij het succesvol uitvoeren van een opdracht zal SEM de gebruiker belonen met positieve feedback.

Velen gebruiken al een spiegel in de dagelijkse routine. Deze spiegel hoeft alleen maar vervangen te worden door SEM, waardoor iedere dag mogelijkheden zullen ontstaan om kleine veranderingen aan te brengen in het zelfvertrouwen. Door middel van veel kleine interacties in het dagelijks leven, in tegenstelling tot een aantal indrukwekkende interventies op bepaalde momenten, kunnen resultaten behaald worden op de lange termijn. SEM zal een onderdeel worden van de dagelijkse routine van de gebruiker.

In de context van een psychologische behandeling zou SEM ervoor kunnen zorgen dat de cliënt frequenter stilstaat bij zijn of haar behandeling, buiten de gesprekken om.

De ontwikkeling van SEM is momenteel in volle gang. Een van de doelen is om een prototype te ontwikkelen dat de interactie demonstreert en ingezet kan worden voor een test met eindgebruikers. SEM wordt als afstudeeropdracht ontwikkeld door Marieke Voorhuijzen, een Industrial Design Student van de Technische Universiteit Eindhoven.

We zijn op zoek naar mensen die willen meedenken over dit concept. Zou jij dat willen? Neem dan contact op met Marieke. Zie contactgegevens hieronder.

Marieke Voorhuijzen.jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Marieke Voorhuijzen Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.