Artikelen zoeken

Protac ballendeken getest in Innovate Dementia Living Lab

Wij doen regelmatig onderzoek in opdracht van andere organisaties. Ook doen we soms onderzoek dat niet binnen een van onze vaste onderzoeksthema's valt. Voorwaarde is dat het onderzoek past binnen onze missie en ambitie.

Inspiratiedag Come Together
Inspiratiedag Come Together 2.JPG

Protac ballendeken getest in Innovate Dementia Living Lab

Wet

Zelf aan de slag

Ecogram is een innovatief zorgproduct van het eLab. Omdat de app nog in ontwikkeling is kun je deze nog niet in de App Store vinden. Wél kun je de app alvast uitproberen en ons een handje helpen door feedback te geven. Als je het onderstaande formulier invult ontvang je binnen enkele dagen een uitnodiging waarmee je Ecogram kunt downloaden. De handleiding vind je hier.

Protac ballendeken getest in Innovate Dementia Living Lab

Protac ballendeken getest in Innovate Dementia Living Lab

De onderzoeksgroepen

Timeline: Innovate Dementia


Protac ballendeken getest in Innovate Dementia Living Lab

23 november 2016 | Harriët Verbeek, Liselore Snaphaan, Iris Geerts

Protac ballendeken

Uit behoeftenonderzoek van Innovate Dementia blijkt dat er vraag is naar het verminderen van onrust overdag en/of ’s nachts bij mensen met dementie. Een hulpmiddel wat aan deze vraag zou kunnen voldoen is de de Protac ballendeken . De Protac ballendeken is een door middel van balletjes verzwaarde deken dat helpt te kalmeren en de zintuigen te stimuleren.

Ongemak

Om te testen of de Protac ballendeken aan de behoeftes van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers voldoet, is Innovate Dementia medio 2015 een pilot gestart. In deze pilot is de Protac ballendeken gedurende een periode van twaalf weken uitgetest door twaalf personen onder begeleiding van hun meestal inwonende mantelzorgers/partners. Na het afnemen van evaluatielijsten is gebleken dat de Protac ballendeken in het algemeen met een onvoldoende wordt beoordeeld. De belangrijkste reden hiervoor is de mate ongemak die gebruikers ervaarden. Dat ongemak heeft vooral te maken met het feit dat men de deken te zwaar en te warm vindt. Daarnaast verschuiven de balletjes in de deken zodat het gewicht ongunstig verdeeld wordt en de deken van het bed afzakt.

Verbeterpunten

Een opvallend punt van de pilot is dat alle deelnemers uitgebreid de moeite genomen hebben om verbeterpunten te noteren. Dit houdt in dat men het concept niet direct afwijst, maar wel veel verbeterpunten ziet voor doorontwikkeling zodat de deken in de toekomst passend kan zijn voor mensen die leven met dementie in een thuissituatie. Zo geven de deelnemers aan de Protac ballendeken in verschillende designs te willen zien, met een keuzemogelijkheid voor verschillende hoezen. Men zou ook verschillende versies van de deken willen zien, wat betrekking heeft op variatie in grootte, in dikte (namelijk, zomer- en winterversie) en in vermindering van het gewicht.

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Liselore Snaphaan. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.