Artikelen zoeken

Playtime: Een serious game voor mensen met dementie

Wij doen regelmatig onderzoek in opdracht van andere organisaties. Ook doen we soms onderzoek dat niet binnen een van onze vaste onderzoeksthema's valt. Voorwaarde is dat het onderzoek past binnen onze missie en ambitie.

Inspiratiedag Come Together
Inspiratiedag Come Together 2.JPG

Playtime: Een serious game voor mensen met dementie

Wet

Zelf aan de slag

Ecogram is een innovatief zorgproduct van het eLab. Omdat de app nog in ontwikkeling is kun je deze nog niet in de App Store vinden. Wél kun je de app alvast uitproberen en ons een handje helpen door feedback te geven. Als je het onderstaande formulier invult ontvang je binnen enkele dagen een uitnodiging waarmee je Ecogram kunt downloaden. De handleiding vind je hier.

Playtime: Een serious game voor mensen met dementie

Playtime: Een serious game voor mensen met dementie

De onderzoeksgroepen

Timeline: Innovate Dementia


Playtime: Een serious game voor mensen met dementie

Playtime

Playtime ontwikkelt een duurzame theratainment innovatie in de vorm van een serious game die mensen met dementie in de thuissituatie (en/of op een dagactiviteiten centrum) structureel probeert te trainen en te activeren met als doel het verhogen van hun sociale, cognitieve en fysieke activiteiten. Ondanks dat het bekend is dat deze activiteiten een positieve bijdrage leveren aan het vertragen van het dementie proces, is de motivatie om deze activiteiten dagelijks uit te voeren een fundamenteel obstakel. Playtime ontwikkelt om deze reden een theratainment oplossing, die meerdere componenten (cognitieve, fysieke, sensomotorische) tegelijk kan stimuleren. Het betrekken van de sociale omgeving wordt gezien als een belangrijke motivatie om langdurig gebruik van de oplossing mogelijk te maken zodat het kan bijdragen aan het vertragen van het dementie proces.

Internationaal consortium

In Nederland vormen GGzE, McRoberts en Tranzo (Tilburg University) samen met partners uit Oostenrijk en België een Internationaal consortium waarbij middels sociale innovatie (met meerdere partijen) zal worden samengewerkt om Playtime aan te laten sluiten op de wensen en behoeften van mensen die leven met dementie.

De rol van GGzE

In dit internationaal consortium heeft GGzE de coördinatie en uitvoering van de verschillende fasen van het innovatie proces (ideeën exploratie, ontwikkeling, testen/evalueren, valoriseren). GGzE heeft samen met de Oostenrijkse zorgpartij (Sozialverein Deutschlandsberg) direct toegang tot de zorgprofessionals en de mensen die leven met dementie en zij zullen verantwoordelijk zijn voor de (veld)testen. GGzE heeft in het consortium ook de rol als Launching Customer waarbij de behaalde project resultaten worden gedissemineerd naar andere stakeholders zoals zorginstellingen, mensen met dementie, gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven/zorgverzekeraars.

Afbeelding.png


Klik voor meer informatie over dit project hier

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Liselore Snaphaan. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.