Artikelen zoeken

Opsy gaat digitaal

19 oktober 2016 | Nienke Flaman

* OPSY biedt hulp aan (jong)volwassenen met een lichte verstandelijke beperking in combinatie met psychische problemen.

Opsy gaat digitaal!

Opsy* is bezig om de communicatie met cliënten veel visueler te maken. Denk aan het in beeld brengen van de diagnose, het behandelaanbod en de verschillende behandelmogelijkheden. Om dit voor elkaar te krijgen, werken Gijs Cuppen (OPSY) en Iris de Rooij (redactie eLab) nauw samen. De grote vraag is, welke van de vele digitale mogelijkheden worden ingezet? Het aanbod is enorm. Toch lijkt er maar weinig bij de doelgroep van OPSY aan te sluiten.

Iris: “Als behandelingen in beeld worden gebracht, begrijpt de cliënt beter wat de behandeling inhoud en waar hij of zij voor kiest. De grote uitdaging is om cliënten zèlf op ieder gewenst moment met hun behandeling aan de slag te laten gaan. Zo krijgt de cliënt meer grip op zijn eigen proces.”

Het is de bedoeling dat digitale toepassingen een terugkerend onderdeel worden van de behandeling, waardoor de efficiëntie van de behandeling groter wordt. Enerzijds door behandeling nog meer aan te laten sluiten bij de cliënt, waardoor iemand dat wat hij leert kan integreren in het dagelijks leven. Anderzijds zorgen digitale middelen ervoor dat het aantal contacturen naar beneden gaat, waardoor er uiteindelijk meer mensen door Opsy ondersteund kunnen worden.

Gijs: ”Op dit moment denken we hard na over welk middel het best aansluit bij het doel dat we willen bereiken. Met andere woorden: in welk geval kies je voor een module in Minddistrict, een intake-app of teen VideoScribe of toch maar liever een eBook? Het is een ware zoektocht binnen de bestaande hardware en software. Wat betreft hardware overwegen we bij Opsy om een E-whiteboard aan te schaffen. Dit sluit volgens mij goed aan bij het idee om veel meer te visualiseren.”

Iris: ”Nog genoeg werk aan de winkel. Binnenkort komt er vanuit ons een update over de keuzes die gemaakt zijn en de vervolgstappen die daaruit volgen.”

Nienke Flaman_jpg.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Nienke Flaman.

Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.