Artikelen zoeken

Oproep onderzoek eetstoornissen Ben jij vrouw tussen 15-25 jaar?

27 februari 2019 | Danielle Jacobs, Ankie Roedelof

Het doel van het onderzoek is om beter te begrijpen hoe meisjes en vrouwen met een eetstoornis hun lijf ervaren en hoe ze denken over eten. Om betere behandeling te kunnen bieden is er meer begrip nodig van de eetstoornis. We weten dat meisjes met een eetstoornis hun lijf anders ervaren en veel negatieve gedachtes hebben over eten en dat dit veel invloed heeft op het dagelijks leven. We willen onderzoek doen hoe dat precies werkt door het dagelijks leven van gezonde meisjes en vrouwen te vergelijken met dat van meisjes en vrouwen met een eetstoornis.

Ben jij (of ken jij) een meisje of vrouw tussen de 15 en 25 jaar en wil je helpen om andere meisjes of vrouwen met een eetstoornis beter te begrijpen? Doe dan mee aan het onderzoek Daily Body & Voice! 

 

Ervaringen in het dagelijkse leven van gezonde mensen en mensen met een eetstoornis

Iedereen probeert weleens wat minder te eten, wat af te vallen of heeft weleens een eetbui. Bij sommige mensen kan dit langzamerhand ongezond worden en ontstaat een eetstoornis. Eetstoornissen horen bij de psychische stoornissen die het moeilijkst te behandelen zijn.

Om betere behandeling te kunnen bieden is er meer begrip nodig van de eetstoornis. We weten dat mensen met een eetstoornis hun lijf anders ervaren en veel negatieve gedachtes hebben over eten en dat dit veel invloed heeft op het dagelijks leven. Hoe dat precies werkt weet men nog niet zo goed en daar willen we onderzoek naar doen.

Wat onderzoeken we

Het doel van het onderzoek is om beter te begrijpen hoe mensen met een eetstoornis hun lijf ervaren en hoe ze denken over eten. Hiervoor vragen we meisjes en vrouwen met een eetstoornis en vrijwilligers zonder eetstoornis.

Wie kan deelnemen

 Er kan deel genomen worden  aan het onderzoek indien: 

  •  het meisjes/vrouwen zijn tussen de 15 en 25 jaar 
  • de deelneemster last heeft van een eetstoornis of juist gezond is. Beiden kunnen zich            aanmelden
  • de deelneemster de Nederlandse taal voldoende beheerst

Wat houdt het onderzoek in

 Dit onderzoek bestaat uit het invullen van een dagboek-app en het invullen van een aantal vragenlijsten. Voor het invullen van de dagboek-app zal gevraagd worden om 10 dagen lang zo’n 10 keer per dag een korte vragenlijst in te vullen op je mobiel.

 

Maastricht University PsyMate app.jpg

Hiervoor is de PsyMate ontwikkeld.  Dit is een app die je kunt downloaden op een mobiele telefoon (of je ontvangt een handzaam apparaatje), die 10 keer per dag een piepje geeft, waarna er een  korte vragenlijst ingevuld kan worden. Dit duurt iedere keer maar 2 tot 3 minuten. Voor het onderzoek worden er 3  afspraken gemaakt met de onderzoeker. Tijdens deze afspraken wordt er uitleg over de dagboek-app gegeven, stelt de onderzoeker een aantal vragen en wordt er gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen.

psymate-app2.jpg

Vergoeding

 Als er reiskosten gemaakt worden voor het onderzoek, dan worden die vergoed. Ook krijgt een deelneemster  25 euro aan VVV-bonnen voor het meedoen.

Waar gebeurt het onderzoek

 Voor alle afspraken zien we je het liefst in een gespreksruimte bij GGzE te Eindhoven. De locatie plannen we steeds in overleg.

Wanneer gebeurt het onderzoek

 Het tijdstip van het onderzoek wordt natuurlijk in overleg met de deelneemster (en eventueel haar ouders/ verzorgers) gepland.

Belangrijk om te weten

  •  Het onderzoek is geheel vrijwillig. Er kan  op ieder moment gestopt worden
  • Het onderzoek is goedgekeurd door de wetenschapscommissie van GGzE te Eindhoven
  • Het onderzoek valt onder de medische geheimhouding, de resultaten worden anoniem verwerkt
  • Indien een deelneemster jonger is dan 16 jaar, dan is toestemming van de ouders nodig om te kunnen bijdragen aan het onderzoek

Contact

Is er interesse en wil je meer weten?

Neem dan contact op met de onderzoekers:

 

Ankie Roedelof
GGzE
Postbus 909
5600 AX Eindhoven
T: 06-20417413
 
Danielle Jacobs
GGzE
Postbus 909
5600 AX Eindhoven
T: 06-20965133

 

 ​​​

Roedelof Ankie .jpg

Wil je meer weten over dit onderzoek neem dan contact op met Ankie Roedelof Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.