Artikelen zoeken

Op de leercurve met Virtual Reality

31 augustus 2016 | Wanda Kruijt, Joep Kolijn

Regionale samenwerking op VR product voor fobie behandeling

Drie regionale bedrijven Unit040, MaMa Producties en Aivia gaan gezamenlijk een nieuwe en innovatieve Virtual Reality (VR) gebaseerde therapie voor fobieën ontwikkelen. Ze doen dit met hulp van een bijdrage uit het Stimuleringsfonds van de Metropool Regio Eindhoven. Het eLab GGzE participeert in deze ontwikkeling en heeft de taak op zich genomen om de ontwikkelaars van de applicatie al in de beginfase in contact te brengen met behandelaren, ervaringsdeskundigen en geinteresseerde clienten.

Met deze samenwerking hopen wij enerzijds een oplossing te ontwikkelen die zowel clienten als behandelaren helpt bij het efficienter, effectiever en comfortabeler maken van therapieen voor fobieen en anderzijds hopen we meer kennis en ervaring op te doen over de mogelijkheden die VR biedt in behandeling.

Totaaloplossing gebaseerd op VR en biofeedback

Nieuw in dit project is een directe koppeling met biofeedback op basis van real time hersenscan data (EEG). Hierdoor kan de virtuele omgeving zich on the fly aanpassen aan de angstniveaus van de behandelde.

De totaaloplossing is in staat om clienten in een voor hun fobie relevante omgeving te plaatsen en daarbij continu de hersenactiviteit te meten. De mate waarin het brein van een cliënt wordt geprikkeld op een bepaalde plaats in de hersenen, zegt iets over de mate van angst die een cliënt ervaart. Op basis van deze biofeedback kan een adaptieve VR omgeving aangeboden worden die vrij kan schalen in de intensiteit van de beleving. De voorgeschotelde beleving is daarmee af te stemmen op de ervaring van de cliënt, zodat zowel comfort voor de cliënt als de mogelijkheid tot adequate behandeling worden gemaximaliseerd.

Voor het onderzoek wordt samengewerkt met het VU Medisch Centrum

In de toekomst kunnen ook andere vormen van biofeedback worden toegevoegd, zoals hartritme variabiliteit en huidgeleiding en kan de technologie mogelijk worden uitgebreid naar andere doelgroepen.

joep .jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joep Kolijn.

Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.