Artikelen zoeken

Meer regie bij de cliënt

In de afgelopen jaren is het aantal separaties aanzienlijk afgenomen. Op 23 oktober 2015 werd een belangrijke stap gezet met de ingebruikname van de nieuwe High Care Unit op Landgoed De Grote Beek. Woensdag 3 oktober vond de perspresentatie plaats van dit zorgconcept, waarbij GGzE nauw samenwerkt met Brainport-partners als Philips Healthcare en TU/e.

Chantal Schiks had het er maar druk mee. Voor diverse tv-camera’s moest ze haar verhaal vertellen. Het verhaal van een ervaringsdeskundige die weet wat het is om gesepareerd te worden en die daarnaast actief heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe High Care Unit.

'Toen ik vroeger in de separeer kwam was er eigenlijk geen contact. Je werd afgesloten, gesepareerd. Letterlijk. Hier krijg je een stuk eigen regie terug, mag je weer keuzes maken.'

Comfortabel

Centraal in de nieuwe High Care Unit staat de supportruimte, een plek voor mensen die een vergrote kans lopen om de controle te verliezen, waardoor ze in een crisissituatie kunnen belanden. Met het in ziekenhuizen ontwikkelde concept Ambient Experience als basis, wordt hier met behulp van beeld, licht en geluid een sfeer gecreëerd waarin de cliënt zich comfortabel voelt.

'De eigen keuze van de cliënt staat centraal', betoogde GGzE bestuurder Marie-Louise Vossen tijdens de presentatie. 'Hier kiest de cliënt zelf voor de omgeving, de sfeer die het beste bij een bepaalde stemming past.' Erik Kuijpers van GGzE: 'Van belang is dat je in deze fase samen met de psychologisch kwetsbare cliënt probeert om escalatie te voorkomen. Samen, hulpverlener én cliënt, dat is enorm belangrijk.'

Hoe het werkt

Bij dit nieuwe zorgconcept wordt de cliënt vanaf de start actief betrokken bij de eigen behandeling. Die start is veelal de intake. Hier kiest de cliënt een thema dat hij of zij als geruststellend ervaart. Dat gebeurt via beelden, vaak uit de natuur, bijpassende geluiden en in kleur en intensiteit aangepaste verlichting. Het thema vindt de cliënt vervolgens terug in de supportruimte en zelfs in de gang die daar naartoe leidt. Doel is dat de cliënt de ruimte als veilig en aangenaam ervaart. De vloer in de supportruimte is in twee vlakken verdeeld. De hulpverlener blijft in de ‘publieke’ ruimte en kan door de cliënt uitgenodigd worden om in zijn of haar privé-ruimte te komen.

Ook heeft de supportruimte een interactieve muur die door een aanraakscherm bediend wordt. Op het grote scherm kunnen stressverlagende natuurbeelden worden getoond, die aansluiten bij het thema dat de cliënt zelf heeft gekozen. Ook kan het scherm, afhankelijk van de situatie van de cliënt, gebruikt worden voor bijvoorbeeld Skype-gesprekken, contact met de hulpverlener, maar ook voor het maken van puzzels of het luisteren naar muziek.

Meten van resultaten

Technologie en geestelijke gezondheidszorg hebben elkaar in dit project gevonden. Maar research stopt nooit bij de oplevering van een project. 'Nu komt de belangrijke fase van het meten van resultaten', zegt Muray Gillies van Philips Healthcare. 'Doel is dat het aantal separaties verder afneemt en dat de opnameduur verkort wordt. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt moeten we zien.' Chantal Schiks durft er wel een voorschot op te nemen. 'Dit gaat werken, ja. Dat weet ik wel zeker.'

joyce.jpeg

Wilt u meer informatie over dit onderwerp neem dan contact op met Joyce Bierbooms. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.