Artikelen zoeken

Meer regie voor de cliënt door online behandelplatform

10 maart 2016 | Irene Helderman

Door de digitale wereld hebben we in het dagelijks leven steeds meer keuzes. We hebben meer eigen regie doordat we een beter inzicht hebben en zelf keuzes kunnen maken, waar en wanneer we dat willen. In de zorg is dat niet anders.

Bij aanmelding bij GGzE krijg je een account voor het online behandelplatform Minddistrict. Hierdoor kan je je beter voorbereiden in de eigen, vertrouwde omgeving. In een welkomstfilmpje stellen de mensen waarmee zij te maken kunnen krijgen zich voor. “Ik ben psychiater. Dat is een dokter die voor jou de rode draad is in de behandeling,” aldus een psychiater.

Welkom

Zo zie je voor de start van de behandeling onder andere het gebouw, de entree, de parkeermogelijkheden en de wachtruimten. Er wordt toegelicht hoe je je kan voorbereiden op het eerste gesprek en er wordt uitleg gegeven over het ontstaan van psychische problemen.

Het platform helpt bij de verdere behandeling. Door uitleg over de deelname aan een behandelgroep of hoe de ruimten eruit zien kan je een overwogen keus maken. De trainer geeft virtueel een rondleiding en een psycholoog geeft meer uitleg over de psychische problemen en laat zien hoe de groep kan helpen.

Ervaringen

Het platform is een belangrijk instrument naast de ‘face-to-face’ behandeling. De ervaring van cliënten zijn positief. Zij voelen zich meer betrokken bij de behandeling en ervaren het meer als coaching. “Als ik invul dat het me vandaag gelukt is om Nee te zeggen, weet ik dat mijn behandelaar dat ook kan zien. Ik voel me trots, en wil graag aan haar laten weten dat het me lukt!”, aldus een enthousiaste cliënt. “Ehealth helpt me echt beter vooruit.

Hulpverleners ervaren dat de inzet van een online behandelplatform betekent dat je anders gaat denken over zorg en de behandeling er anders uit gaat zien. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf en daarom is er volop support bij deze ontdekkingstocht.

Catalogus

Minddistrict heeft ruim 200 modules in de catalogus die je kunt inzetten in de behandeling. Samen met het eLab kun je modules op maat ontwikkelen die bijdragen aan eigen regie van de cliënt.

Irene Helderman.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Irene Helderman. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.