Artikelen zoeken

Voeding: Met plezier bewust op jouw manier

14 juli 2016 | Tess Miltenburg

De GGzE is vernieuwend. Niet alleen op het gebied van zorg, maar ook op het gebied van gezonde voeding en behandeling. Voeding heeft namelijk niet alleen invloed op de fysieke gezondheid, maar ook op de geestelijke gezondheid en hiermee op de behandeling van cliënten. Tekorten van bepaalde voedingsmiddelen kunnen een grote invloed hebben op het mentaal welzijn. Deze vorm van ondervoeding, de tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, doet zich voor in de gehele Nederlandse gezondheidszorg. Tijdens mijn onderzoek heb ik in samenwerking met de GGzE op kleinere schaal dit probleem onderzocht, zodat het eventueel ook in andere Nederlandse zorginstellingen geïmplementeerd kan worden.

Onderzoek

Om dit te onderzoeken heb ik mijn onderzoek toegespitst op de jongeren van afdeling de Brik. Zij zijn tussen de 14 en 23 jaar, hebben gedragsstoornissen en zijn ter preventie uit huis geplaatst. Het onderzoek begon met het onderzoeken van trends, zoals de trend meHealth. Hierbij gaat het om de rol van technologie in de gezondheidszorg. Het is een belangrijk middel om data over onze gezondheid te verkrijgen en tegelijkertijd een bepaalde eigen verantwoordelijkheid van de burger verwachten. Ook de trend Gamification, het toevoegen van een spelelement in een niet-spel omgeving en Pure Culture, waarbij onze drang naar authenticiteit een nieuwe invalshoek krijgt, komen hier aan bod. Daarnaast heb ikgeanalyseerd welke ontwikkelingen er in de gezondheids- en voedingssector gaande zijn. De belangrijkste conclusie is dat er op steeds meer gebieden de invloed van gezonde voeding op gezondheid zichtbaard wordt. Daarnaast is gebleken dat niet alles met medicijnen op te lossen is en dat gezonde voeding een belangrijkere rol kan spelen bij het gezonder maken van de samenleving. Vervolgens is de GGzE geanalyseerd, door de instelling te onderzoeken op historie, waarden, visie, missie, trendsensitiviteit en wat er binnen de organisatie nu al wordt gedaan met gezonde voeding. Vanwege beperkingen van de ethische commissie en bescherming van de kwetsbare doelgroep is deze analyse gedaan door interviews met de woonbegeleiders af te nemen, omdat het niet mogelijk was in persoonlijk contact te komen met de jongeren zelf. De belangrijkste bevinding hieruit is dat de jongeren niet goed weten hoe gezonde voeding in hun leefstijl geïntegreerd kan worden. Een deel van hen is echter wel geïnteresseerd in gezonde voeding. Zij pakken tips en handvatten omtrent gezonde voeding door hun leerbaarheid en interesse dan ook goed op.


Deze analyses vormden de basis van een creatieve sessie, waarbij door middel van allerlei creatieve technieken en brainstorms drie concrete ideeën zijn ontstaan. Deze zijn voorgelegd aan de jongeren om te kijken welke zij het meest interessant vonden. Hieruit is één concept gekomen; ‘De wereld binnen handbereik’, een aanvulling op de kookworkshops die al worden aangeboden. De kookworkshops krijgen hierbij allerlei thema’s. Daarnaast krijgen de jongeren handvatten aangereikt om een diner van begin tot eind te organiseren, van moestuin tot afwas. Het is hierbij belangrijk dat het een plezierig eetmoment wordt.

Hier is het conceptboek te downloaden

Wil je meer weten over dit project neem dan gerust contact met me op!


Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Tess Miltenburg.

Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.