Artikelen zoeken

Meer grip op je sociale netwerk

17 december 2015 | Mark Slaats, Joep Kolijn

Let op : Dit project is niet meer in handen van GGzE.  Dus informatie via  info@ggzei.nl  opvragen wordt afgeraden.

U kunt voor deze app contact opnemen met freena@freena.nl

Ecogram app

Mark Slaats is trots op ‘zijn’ eco-app graag. Zijn idee, ontwikkeld samen met het E-lab, wordt meer en meer gebruikt en staat aan de vooravond van de doorontwikkelingsfase.

De app wordt inmiddels GGzE-breed toegepast bij de ambulante hulpverlening én bij andere zorgverleningsinstanties. Innovatie vanuit de praktijk. Een succesverhaal.

Eigenlijk vertelt een pdf’je van een van zijn cliënten het hele verhaal. In het midden de cliënt, daaromheen zijn sociale netwerk. De ene wat dichterbij dan de andere, erbij welke steun ze bieden aan de cliënt (praktische, gezelligheid, advies en info of emotioneel) en een emoticon die aangeeft hoe de relatie gekarakteriseerd kan worden. Daarnaast in een kleine kolom ook nog in een paar steekwoorden de belangrijkste behandeldoelen als het gaat om het contact. Mark Slaats presenteert het enthousiast.

“Niet alleen het krachtenveld van een sociaal netwerk, maar ook passende behandeldoelen en praktische vervolgafspraken kunnen hierin worden uitgewerkt. Een van de winstpunten ten opzichte van de contact- thermometer en het ecogram dat we eerder op papier gebruikten, is dat ook de sociale media en daarmee de contacten met de leeftijdsgenoten beter in beeld komen. Zo wordt het hele netwerk direct zichtbaar voor het totale behandelteam.”

Een digitaal hulpmiddel kan veel meer dan een pdf

Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam Mark Slaats met zijn vraag bij het E-lab. Hij dacht dat digitale hulpmiddelen het sociale systeem van een cliënt veel beter inzichtelijk konden maken. Dat inzicht, die betere netwerkanalyse, kon wel eens de basis zijn van meer empowerment voor de cliënt én zijn systeem. Het was het begin van de ecoapp.“Ik kreeg steun van het management en van de coördinator Behandelzaken”, zegt Mark.“Ik ben daarin erg gestimuleerd. Mede daardoor denk ik dat we nu verder kunnen met de implementatie en doorontwikkeling. Mooi dat ik daar een bijdrage aan kan leveren.”

freena profile.jpg

Wilt u meer weten over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met freena@freena.nl. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.