Artikelen zoeken

Let’s get organised!

18 september 2017 | Laure Peeters

Hoe kan je teams ondersteunen in het proces naar zelforganiserend worden en wat voor rol kan technologie hierin spelen?

Hoi ik ben Laure, Master student Industrial Design van de TU/e. Ik heb grote interesse in persoonlijke ontwikkeling en bedrijfsprocessen. Binnen GGzE is er een verandering naar zelforganiserende teams gaande, daarnaast is er binnen het eLab onder andere het Ecogram ontwikkeld. Dit is een app die het persoonlijke netwerk van mensen in kaart brengt.

Mijn doel is om een tool te ontwikkelen die teams en individuen binnen GGzE meer inzicht geeft in waar ze staan in hun ontwikkelingsproces. Hiervoor zal ik het Ecogram als beginpunt en inspiratiebron gebruiken.

Spannende veranderingen

De overgang naar zelforganiserend zijn, komt niet voor iedereen natuurlijk. Een grote verandering als deze, vraagt veel van een organisatie en al haar medewerkers. Zowel op team- als persoonlijk niveau moeten nieuwe vaardigheden ontwikkeld worden en moet er een ‘mindset shift’ plaatsvinden.

Ondanks dat de eerst stappen in dit proces lastig, tijdsintensief en confronterend kunnen zijn, ben ik ervan overtuigd dat er heel veel waarde zit in deze uitdagingen aangaan. Het is echter belangrijk dat deze waarde voor elk team en individu in de organisatie duidelijk gedefinieerd wordt. Als aan de hand hiervan het veranderingsproces in gang gezet wordt, zal dit tot betere resultaten en ervaringen leiden.

Technologie en design

In een veranderingsproces is hulp en ondersteuning natuurlijk altijd welkom. Daarom ga ik kijken hoe de functionaliteiten van het Ecogram ingezet kunnen worden om dit te bieden. Van september tot januari ga ik door middel van de onderzoeksmethode ‘research through design’ (RTD), kijken naar waar de kansen liggen voor het inzetten van deze technologie.

In een RTD-proces staan prototypes, als hypothese om de onderzoeksvraag te beantwoorden, centraal. Tijdens mijn onderzoek zal ik meerdere ontwerpen maken op basis van theorie en input van experts en gebruikers. Deze ga ik testen met de gebruiker om zo een antwoord op mijn onderzoeksvraag te vinden.

Voor jou!

Ik doe mijn onderzoek voor alle medewerkers van GGzE! In overleg met jullie hoop ik een ondersteunende tool te creëren die persoonlijke- en teamontwikkeling inzichtelijker en beter bespreekbaar maakt. Met als uitkomst dat iedereen in zijn of haar eigen tempo mee kan groeien in de ontwikkeling van de organisatie.

Help je mee?

Om een product te ontwikkelen dat aansluit op jullie behoeftes is het van groot belang dat ik deze in overleg met jullie kan ontwikkelen. Dus bij deze een oproep aan alle medewerkers en teams: Ik heb jullie nodig!

Laure.png

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Laure Peeters. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.