Artikelen zoeken

Kwantitatief onderzoek naar de effecten van de sensomotorische interventie: het Squeasevest

21 april 2016 | Inge Bongers, Renate van de Graef, Diana Roeg

Reductie van stress, angst en depressie bij psychiatrische cliënten: Een kwantitatief onderzoek naar de effecten van de sensomotorische interventie: het Squeasevest

Midden in de dataverzameling

Dit onderzoek heeft als doelstelling om te onderzoeken hoe de inzet van Squeasevesten kan bijdragen in de reductie van stress, angst en depressieve klachten bij zowel mannelijke als vrouwelijke cliënten welke verblijven op de Waagkant, High- en Medium Care van GGzE.
De Waagkant is een gesloten behandelafdeling voor mensen die vanwege langdurige of terugkerende psychiatrische problemen uit balans zijn geraakt. De High Care is een gesloten afdeling. Van de cliënten die hier opgenomen worden, verblijft driekwart in een gedwongen kader. De Medium Care is een half open afdeling: het verblijf hier is vaak vanuit een vrijwillig kader.

Dit onderzoek wil ook een bijdrage leveren aan een wetenschappelijk onderbouwde ontwikkeling van alternatieve interventies die relatief gemakkelijk zijn toe te passen en wellicht kostenbesparend zijn. Een andere doelstelling is de toename van zelf management/eigen regie bij angst, depressie en stress voor mensen met psychiatrische problematiek.

Met hulp van de Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) wordt voor en na gebruik van het vest bijgehouden hoe de cliënt zich voelt. Met die gegevens wordt bepaald in welke mate het vest bij de deelnemers gemiddeld bijdraagt aan de reductie van negatief en toename van positief gemoed.

Het onderzoek is goedgekeurd door de Wetenschapscommissie van GGzE. Op dit moment zijn de vesten in gebruik genomen op de afdelingen en worden de data verzameld. Begin maart zal gestart worden met de analyses.

Renate van de Graef is verpleegkundig specialist i.o. bij GGzE;

Diana Roeg is senior wetenschappelijk medewerker bij GGzE;

Inge Bongers is programmaleider onderzoeksgroep EBMI.


3ae50fd.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Diana Roeg dpk.roeg@ggze.nl

Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.