Artikelen zoeken

Kun je gedrag afstemmen met oplichtende wearables?

26 oktober 2017 | Koert Mulders

Sommige mensen vinden het moeilijk om in groepsverband te functioneren en durven bijvoorbeeld niet het woord te nemen. Anderen treden juist veel op de voorgrond. Bij het eLab is een innovatief systeem van draagbare apparaten ontwikkeld, dat sociale structuren visualiseert en gedrag beïnvloedt: Tuun. Afgeleid van tune (melodie) en to tune in (afstemmen) en aanvankelijk bedacht om mensen met autisme te ondersteunen bij musiceren. Het wearablesysteem, laagdrempelig en non-verbaal, kan ook in andere situaties gebruikt worden zoals groepstherapie of een vergadering.

Kleuren verspreiden

Het modulaire systeem Tuun bestaat uit kledingstukken zoals jasjes, sjaals, zweetbanden en brillen waarop LED lampen, ontvangers en zenders kunnen worden gezet. De lampen zijn gekoppeld aan de ontvangers en kunnen in kleuren oplichten als de zenders in die richting worden gewezen. Als bijvoorbeeld een gele gebruiker naar iemand wijst of kijkt, wordt diegene geel opgelicht. Dat kan ook met meerdere kleuren tegelijk.

Elkaar aanmoedigen

Met de Tuun productfamilie kunnen verschillende spelscenario’s gespeeld worden. Bij een groepsgesprek tussen vier personen, bijvoorbeeld bij het scenario “Encouragement”, kan de sociale afstemming met Tuun als volgt verlopen: Alle groepsleden A, B, C en D decoreren hun gekozen kledingstukken eerst met lampen, zenders en ontvangers. Groepslid A begint bijvoorbeeld met praten. Groepsleden B en C willen na enige tijd dat groepslid D het woord neemt en wijzen subtiel naar hem of haar. Vervolgens licht groepslid D op in de kleuren van B en C. Groepslid A ziet de verlichting van D ook en stopt met praten. Groepslid D voelt zich door de verlichting aangemoedigd en neemt het woord.

Muziek

Tuun is bedacht en ontwikkeld door Sebastiaan Krijnen in het kader van zijn afstuderen als Master Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sebastiaan is behalve industrieel ontwerper ook componist en muzikant. Vanwege zijn interesse in mensen en passie voor muziek wilde hij aanvankelijk een product maken dat mensen met autisme ondersteunt bij musiceren. Dat werd Tuun, waarvan verschillende prototypes en spelvormen een jaar lang werden getest bij een groepje autistische muzikanten van Vibes Muziek.

Bij de testen voor het “Taking turns” scenario maakte Sebastiaan, door de lichten op afstand te bedienen, de muzikanten ervan bewust wie de muzikale lead moesten nemen op een bepaald moment. Bij de “Encouragement” test wezen of keken de muzikanten zélf naar elkaar als iemand op de voorgrond moest treden. Uit reacties bleek dat de muzikanten meer contact legden en zich zelfverzekerder voelden.

Expertise

De industrieel ontwerper liep voor zijn afstudeerproject stage bij het eLab en bij Vibes Muziek. Zo kon hij gebruik maken van de expertise van (muziek)therapeuten, technisch innovators en stagecoach Koert Mulders.

*auteur: Martijn van den Bouwhuijsen

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Koert Mulders Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.