Artikelen zoeken

Kinderen oefenen sociale situaties met Kinect

4 januari 2016 | Lisanne van der Schalie

Voor de afdeling Kind & Jeugd hebben we een Kinect applicatie ontwikkeld die het mogelijk maakt voor kinderen om (sociale) situaties oefenen. De Kinect is een bewegingssensor, door middel van een infrarood camera en een diepte camera kan men applicaties ontwikkelen die bestuurd kunnen worden door beweging.

De Kinect applicatie is ontwikkeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, die niet goed weten hoe ze om moeten gaan met bepaalde (sociale) situaties. Soms is het lastig voor behandelaren om te achterhalen hoe iemand denkt. Bijvoorbeeld bij kinderen met selectief mutisme(een angststoornis waarbij men alleen spreekt in bepaalde situaties), door middel van deze applicatie kan men toch aangeven hoe hij denkt of zou reageren zonder iets te hoeven zeggen. Daarnaast kan het voor de cliënt prettiger zijn om tegen een computer te praten dan tegen een behandelaar. Tijdens het gebruik van de applicatie is de behandelaar wel aanwezig om de cliënt te kunnen begeleiden.

Kies zelf welke situatie je wilt oefenen

In de applicatie kun je zelf kiezen in welke omgeving je wilt oefenen, bijvoorbeeld het schoolplein, om vervolgens de situatie te kiezen, zoals het vragen of je mee mag spelen.

Je krijgt vervolgens een scherm te zien met op de achtergrond de situatie en omgeving. Tevens krijg je een bepaalde vraag en een set met antwoorden te zien die te maken hebben met de situatie. In een volgende stap moet je aangegeven worden wat je voelt bij het gekozen antwoord waarbij je kunt kiezen uit: boos, bang, blij of verdrietig.

Na deze stappen kun je je houding gaan oefenen. Bij iedere situatie horen een aantal “oefenpunten”, deze punten kunnen geoefend worden door middel van de Kinect. Denk hierbij aan rechtop staan, armen laag, etc. De Kinect heeft ook een kleurencamera. De beelden die de Kinect maakt zijn zichtbaar in de applicatie. Hierdoor kun je direct zien hoe het eruit ziet als je de oefeningen uitvoert. Bijvoorbeeld als je blij bent, kun je zien of hij dat ook zo overkomt. Indien dit niet het geval is kan de behandelaar hierop inspelen.

Na het oefenen krijg je nog een kans om de oefeningen in de situatie uit te voeren. Aan het eind van de complete situatie krijg je een medaille. Hiermee kun je jouw poppetje anders kleden of leuke accessoires vrijspelen.

Lisanne.jpg

Wil je meer weten neem dan contact op met Lisanne van der Schalie of Joep Kolijn. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.