Artikelen zoeken

GGzE VIBE krijgt het TOPGGz-keurmerk

26 juni 2019 | Machteld Marcelis

De afdeling VIBE binnen GGzE is trots dat ze in december 2018 voor vier jaar het landelijke TOPGGZ-keurmerk toegekend hebben gekregen. In juni is het keurmerk officieel uitgereikt.

TOPGGz keurmerk

Het TOPGGz keurmerk wordt toegekend aan ggz-afdelingen die zich aantoonbaar gespecialiseerd hebben in de diagnostiek en behandeling van jonge mensen met ernstige, complexe en zeldzame psychiatrische stoornissen. Door het keurmerk is het voor patiënten en verwijzers zichtbaar welke afdelingen deze erkende hoogspecialistische geestelijke gezondheidszorg leveren en voor welke doelgroep. De hoogspecialistische zorg die geboden wordt door de TOPGGz-afdelingen biedt uitkomst voor patiënten bij wie de specialistische ggz is vastgelopen.

 

vibe .jpg

VIBE

Deze naam staat voor vroege interventie buitengewone ervaringen. VIBE helpt (jong) volwassenen vanaf 16 jaar om het leven weer op de rails te krijgen na een (eerste) psychose of buitengewone ervaring.

We noemen ons zo omdat we weten dat je sneller herstelt als je vroeg start met de behandeling. Binnen VIBE zijn er drie teams; het EDI-team (Early Detection and Intervention team), voor mensen die een eerste buitengewone ervaring hebben beleefd. Het VIP-team (Vroege Interventie Psychose team) is er voor mensen die de afgelopen 3 jaar een psychose hebben meegemaakt.

Het team is gespecialiseerd in het stellen van een gedegen diagnose en het aanbieden van een behandelvorm die echt aansluit bij de patiënt. Daarvoor hebben zij uiteenlopende, specialistische behandelingen in huis. Haar kennis en expertise deelt VIBE ook graag met verwijzers en collega-behandelaren.

Zij kunnen daarvoor terecht bij het Consultatieteam. In elk team werken verschillende disciplines samen om de allerbeste hoogspecialistische zorg te bieden die nodig is. Door systematisch onderzoek en deelname aan multidisciplinaire samenwerkingsverbanden wordt dit aanbod voortdurend geoptimaliseerd.

Kwaliteit

Om in aanmerking te komen voor het TOPGGz keurmerk moest VIBE voldoen aan strenge criteria. Het behalen van het keurmerk weerspiegelt daarmee dat VIBE staat voor topklinische, innovatieve patiëntenzorg. Deze wordt continu verbonden met wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. Op 26 juni  is het keurmerk officieel uitgereikt door de stichting Topklinische GGz.

 

machteld marcelis jpg.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Machteld Marcelis. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.