Artikelen zoeken

GGzE De Catamaran krijgt opnieuw het TOPGGz-keurmerk

17 december 2018 | Chijs van Nieuwenhuizen

De Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie en orthopsychiatrie in Eindhoven, heeft op 6 december opnieuw voor vier jaar het landelijke TOPGGz-keurmerk toegekend gekregen als resultaat van de hervisitatie.

TOPGGz keurmerk

Het TOPGGz keurmerk wordt toegekend aan ggz-afdelingen die zich aantoonbaar gespecialiseerd hebben in de  diagnostiek en behandeling van jongeren met ernstige, complexe en zeldzame psychiatrische stoornissen. Door het keurmerk is het voor patiënten en verwijzers zichtbaar welke afdelingen deze erkende hoogspecialistische geestelijke gezondheidszorg leveren en voor welke doelgroep. De hoogspecialistische zorg die geboden wordt door de TOPGGz-afdelingen biedt uitkomst voor patiënten bij wie de specialistische ggz is vastgelopen of voor patiënten met meervoudige, zeer complexe problematiek. Dit geldt voor maximaal 5 procent van alle psychiatrische patiënten in Nederland.

 DE CATAMARAN

De Catamaran is een gespecialiseerde kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie en orthopsychiatrie en is onderdeel van eenheid Kind en Jeugd van GGzE. Hier worden jongeren behandeld met meervoudige, complexe ontwikkelings- en gedragsproblemen die elders niet of onvoldoende goed behandeld kunnen worden. Door systematisch onderzoek en deelname aan multidisciplinaire samenwerkingsverbanden wordt het aanbod voortdurend geoptimaliseerd.

 TOPKWALITEIT

In 2014 verwierf De Catamaran het keurmerk. Om hiervoor in aanmerking te komen moest De Catamaran voldoen aan strenge criteria. Het behalen van het keurmerk weerspiegelt daarmee dat De Catamaran staat voor topklinische, innovatieve patiëntenzorg. Deze wordt continu verbonden met wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs.

 De hervisitatie, waarbij de afdeling opnieuw op de criteria wordt getoetst  en de toekenning van het keurmerk is voor De Catamaran dan ook een belangrijke erkenning van continue kwaliteit van zorg. "Deze toekenning toont opnieuw aan dat De Catamaran  met deskundige medewerkers werkt aan de best mogelijke behandeling en dat je die behandeling onderzoekt op effectiviteit. Een ander aspect is ook het innovatieve karakter van je behandeling," aldus manager/behandelaar Chijs van Nieuwenhuizen. Dit alles om de jongeren de best mogelijke behandeling te bieden zodat zij weer perspectief hebben op volwaardige, gezonde deelname aan de maatschappij.

TopggzKeurmerkstempel_0.jpg
Chijs van Nieuwenhuizen.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Chijs van Nieuwenhuizen. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.