Artikelen zoeken

Gezocht! Cliënten met depressie voor onderzoek!

8 april 2021 | Machteld Marcelis, Faroeq Ramsaransing, Indy de Weert

Op dit moment is er behoefte aan een betere methode voor de selectie van de optimale behandelingsstrategieën aangezien deze nu nog inefficiënt verloopt. Slechts bij een derde van de mensen met een depressie zullen de symptomen verbeteren na de eerste behandeling. Deze longitudinale studie richt zich op het vinden van MRI-gebaseerde biomarkers die de selectie van de juiste behandelingsstrategie verbeteren.

 

MRI-onderzoek naar het voorspellen van de optimale behandelingsstrategie in depressie.

Wij zijn opzoek naar cliënten met een depressie die mee willen doen aan het Neurotrend onderzoek.

Een depressie is een heterogene aandoening. Er zijn verschillen in symptomen, de ernst en de tijdsduur. Dit maakt dat er een grote trial en error component in de behandeling zit. Slechts bij een derde van de mensen met depressie zullen de symptomen verbeteren na de eerste behandeling. 

Het Neurotrend onderzoek richt zich op het optimaliseren van de behandelstrategie van een depressie met behulp van MRI gebaseerde biomarkers. Met het onderzoek hopen we op basis van deze biomarkers en objectieve maatstaaf te ontwikkelen. Hiermee zouden we kunnen bepalen welke specifieke behandelingen beter aan zouden kunnen slaan bij een cliënt. Op deze manier kunnen we de behandeling draaglijker maken voor zowel cliënt als behandelaar.

Meer info over het onderzoek kun je vinden op www.neurotrend.nl  of op deze site.

visual neurotrend.JPG

Deelname

Bij deelname wordt de cliënt uitgenodigd voor twee bezoeken (max 4 uur) waarbij er een MRI-scan en psychometrische tests/klinische meetschalen worden afgenomen. Het tweede bezoek is na een jaar en tussentijds wordt de cliënt drie keer gebeld, waarbij er vragenlijsten worden afgenomen. Het onderzoek heeft geen invloed op de behandeling die de cliënt krijgt. Deze telefonische afspraken duren ongeveer 30 minuten per keer.   

Welke cliënten kunnen deelnemen?

• Mannen en vrouwen tussen de 18-65 jaar

• cliënten met de diagnose depressie

• De cliënt heeft nooit eerder een psychose of manische episode doorgemaakt

• De cliënt heeft geen diagnose van autisme

• Er is bij de cliënt geen sprake van alcohol of drugsverslaving

• De cliënt heeft geen neurologische aandoening    

Mochten er mensen zijn die je nu al geschikt acht dan kun je die aanmelden via www.neurotrend.nl of mailen naar neurotrend@ggze.nl

faroeq ramasransing.png

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Faroeq Ramsaransing. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.