Artikelen zoeken

Ervaring delen: Landelijke POD symposium

16 oktober 2019 | Marion de Boer

Afgelopen vrijdag 11 oktober was het GGzE POD team onderweg naar het landelijke POD symposium "Op weg naar  dialoog " in the Colour Kitchen in Utrecht. Een bleek een mooie inspirerende dag te zijn, die vooral in het teken stond van kennismaking en ervaringen delen.

Mooie bijdrages

Trots was ik dat iemand van het GGzE POD team Eindhoven de dag opende met haar verhaal over eigen kracht en vertrouwen en hoe menselijke gesprekken haar helpen om inzicht te krijgen. Dat het haar nu lukt om moeilijke ervaringen te parkeren in de wetenschap dat haar “podjes” weer komen en ze het dan kan delen. Ook trots dat Marie-Louise Vossen dagvoorzitter was en met vragen de dialoog over POD verder bracht.

 

De zin van Waanzin

Paul Moyaert, auteur en emeritus hoogleraar Wijsgerige Antropologie aan de KU Leuven, sprak over de zin van waanzin. Hij benoemde dat we in de psychiatrie teveel nadruk leggen op negatieve bepalingen, bv. hij is geen vrouw of hij heeft geen plezier meer. De nadruk  teveel op het lijden, de passieve kant en te weinig aandacht op de actieve kant. Wat doet hij of zij? Hoe beschermt degene zichzelf in het gevecht van de waanzin.

Er werden ervaringen uitgewisseld in de vorm van reflecties vanuit een netwerkgesprek met cliënten en collega’s. Daarnaast verschillende perspectieven vanuit ervaringsdeskundigen, behandelaren en beleid en management. In de middag gevolgd door 8 heel verschillende workshops waarvan 5 met mensen van GGzE. Voor details over het programma klik hier 

 

Enkele quotes in de bus terug naar Eindhoven

“Geweldige dag die ik afsluit met een voldaan en een heel begrepen gevoel. Het is heel fijn om mensen iets te vertellen waar ze iets mee kunnen”
 
“Een dag van aarzelend zoeken, waarbij cliëntperspectief heel nadrukkelijk aanwezig was”
 
“Samen op weg naar het onbekende”
 
GGzE is een van de eerste GGZ-instellingen in Nederland die de innovatieve methode Peer-supported Open Dialogue inzet bij de behandeling van cliënten met ernstige psychiatrische aandoeningen. Cliënten, naasten en hulpverleners zijn positief over de aanpak én de resultaten. Hier lees je wat POD is, hoe het werkt en wat de meerwaarde is.
 
https://www.kenniscentrumphrenos.nl/diensten/congressen/symposium-op-weg-naar-dialoog-11-oktober-2019/
cm-placeholder.png

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met --Naam van één Contactpersoon--. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.