Artikelen zoeken

eLab: Steeds vaker springplank voor een mooie carrière

12 oktober 2017 | Joep Kolijn

In een drieluik wordt ingegaan op de wereld van het eLab, de innovatiebroedplaats van GGzE. Deel één gaat over de oprichting, de locatie en de carrièremogelijkheden. In deel twee ligt de focus op de productontwikkeling en de producten. Deel drie gaat over de toekomst van het eLab.

De dynamische wereld van het eLab: deel 1

Bij het eLab worden in co-creatie slimme tools bedacht, ontwikkeld en geïmplementeerd, die de eigen regie van cliënten vergroten en herstel versnellen. De innovatiebroedplaats begon in 2012 met drie pioniers. Destijds was er nog geen aparte, eigen werkruimte. Inmiddels werken er acht betaalde krachten en tien vrijwilligers op de begane grond van een gebouw aan de Dr. Poletlaan 13. In 2017 voltooiden 10 studenten er hun afstudeerproject.

Helende omgeving

GGzE was begin 2012 druk bezig met innovaties in de geestelijke gezondheidszorg. Uit eerdere projecten bleek top-down innoveren niet te leiden tot optimale resultaten. Mede door de succesvolle inrichting van de High Intensive Care (HIC), waarbij samen met Philips en behandelaren een helende omgeving werd gecreëerd, besloot de Raad van Bestuur om co-creatie te omarmen.

eHealth stond vijf jaar geleden nog in de kinderschoenen, maar GGzE geloofde in de toekomstige mogelijkheden ervan. Digitale tools zouden bijvoorbeeld de zelfregie van cliënten kunnen vergroten en herstel versnellen. Om eHealth-innovatie in co-creatie te stimuleren zocht de Raad van Bestuur vervolgens een fysieke ontwikkel- en ontmoetingsplek.

Pionieren

Medio 2012 besloot GGzE om het eLab op te richten. Joep Kolijn, Freena Eijffinger en Karin van de Berkmortel bemensten de innovatiebroedplaats vanaf het begin en werken er nu nog. Joep, die toen nog in deeltijd als psychomotorisch therapeut werkte, fungeerde als innovatiekartrekker wat hij daarna bleef doen. Karin zette zich in als cliëntexpert en specialiseerde zich later in zorginnovatie en eHealthontwikkeling. Freena, de ‘nerd’, hield en houdt zich onder meer bezig met functioneel en technisch ontwerp, grafisch design en videoscribes.

Het eLab is de eerste innovatiebroedplaats voor eHealth toepassingen in Nederland. Best practices waren in 2012 niet voorhanden en literatuur bood geen uitkomst. Freena, Joep en Karin moesten pionieren. Proefondervindelijk ontdekte het kernteam wat wel of niet werkte. Het drietal, onbevangen en soms naïef, werkte vol energie aan de opstart.

Meer zelfcontrole en zelfinzicht

Minddistrict was het eerste eHealth-programma waarmee het eLab aan de slag ging. Het betrof een een relatief nieuwe applicatie. Behandelaren wisten dikwijls niet hoe ze het platform moesten gebruiken. Het programma omvatte weliswaar al veel modules, bijvoorbeeld over depressie en ADHD, maar er was behoefte aan GGzE-specifieke modules. In het begin hielden voornamelijk Karin en Nienke Flaman zich bezig met Minddistrict en maakten bijvoorbeeld welkomstmodules voor de verschillende centra binnen GGzE. Vanwege de populariteit van het programma, die GGzE-cliënten meer zelfcontrole en meer zelfinzicht geeft, werd het team van Minddistrict-redacteuren al snel uitgebreid met Daniëlle van den Meerakker.

Toegevoegde waarde bieden

Vanaf de opstart organiseerde het eLab bijeenkomsten over eHealth, zoals de Zorg 2.0 inspiratiesessies. In januari 2013 kregen de ‘eLabbers’ een eigen werkruimte, in een deel van een bestaand gebouw aan de Dr. Poletlaan 13. Al snel gingen daar meer mensen werken, waardoor de behoefte naar meer werkruimte groeide. Inmiddels wordt de hele onderste verdieping van het pand aan de Dr. Poletlaan gebruikt door de innovators. De huisvesting en inrichting valt te kenschetsen als Spartaans. Volgens Kolijn is ‘teveel poespas’ niet nodig: Toegevoegde waarde bieden door slim om te gaan met zoveel mogelijk bestaande middelen.

Springplank

Het eLab begon met drie pioniers. Al snel werden Freena, Joep en Karin bijgestaan door enthousiaste krachten, zowel betaald als onbetaald. Vanaf 2013 kwamen daar stagiaires bij en ook vrijwilligers zetten er alweer jaren hun talenten in. Na hun tijd bij het eLab vonden zij veelal een mooie baan, soms bij GGzE zelf.

Voor veel betaalde krachten fungeerde het eLab als een springplank naar een volgende functie. Kortom, het eLab liet en laat mensen groeien, wat perfect past bij de Planetree next level werkwijze van GGzE.

*auteur: Martijn van den Bouwhuijsen

joep .jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joep Kolijn Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.