Artikelen zoeken

Eerste e-learningmodule over ouderschap gelanceerd bij GGzE

19 september 2017 | Cecilia van der Zeeuw

Op 26 juli 2017 werd de Minddistrict-module 'Over ouderschap' geïntroduceerd bij GGzE. Het e-learning programma voor opvoeders staat boordevol theorie, voorbeelden, tips en oefeningen. Initiatiefnemer Cecilia van der Zeeuw – De Boer, die zich al decennia bezighoudt met opvoedvraagstukken, maakte de module samen met webdesigner/ illustrator/ redacteur Iris de Rooij, en met een aantal zorgprofessionals en ouders.

Cecilia, zelf moeder van drie kinderen, werkt al vanaf het begin van haar loopbaan met kinderen en hun ouders. Eerst als stottertherapeut en later als psycholoog. Ze heeft bij GGzE gewerkt als GGz-preventiewerker en was coördinator, ontwikkelaar en uitvoerder van meerdere preventieprojecten voor kinderen en hun ouders. Veel van haar kennis en ervaring heeft ze kunnen gebruiken in de nieuwe Minddistrict-module. Momenteel werkt Cecilia alleen nog bij afdeling O&I.

Onderbelicht

Het ouderschap is een van de belangrijkste rollen die mensen hebben. Dus óók als ze zelf psychische problemen hebben. Dit belang is lang onderbelicht gebleven in de diverse psychotherapeutische behandelingen, maar hier komt geleidelijk aan verandering in. In de verschillende GGzE-centra wordt nu het ouderschap besproken in de behandeling. Aangezien er nog geen Minddistrict-module over ouderschap beschikbaar was, is besloten deze te ontwikkelen.

Ruggespraak

In co-creatie met webdesigner, illustrator en redacteur Iris de Rooij, zorgprofessionals en ouders, ontwikkelde Cecilia de module. Vier zorgprofessionals werkten mee en brachten expertise in van onder meer GGzE Direct, Kind en Jeugd en Baby Extra. Drie ouders met een psychische achtergrond en twee ouders zonder psychische achtergrond werden bij het project betrokken. De ruggespraak met belanghebbenden bleek nuttig. Toen Cecilia bijvoorbeeld de indeling van de hoofdstukken voorlegde aan de opvoeders en de behandelaren, kreeg ze het advies om er twee toe te voegen, wat ook gebeurde. Door de concepttekst behalve door zorgprofessionals ook door verschillende ouders te laten lezen, controleerde ze de leesbaarheid van de module en konden er aanpassingen worden gemaakt.

Theorie, voorbeelden, oefeningen en tips

De module behandelt in zeven hoofdstukken allerlei aspecten van het ouderschap en staat vol theorie, voorbeelden en tips. Er wordt onder meer ingegaan op het begrip 'goed genoeg' ouderschap, de relatie tussen opvoeder en kind, de zorg- en opvoedtaken van een ouder en de ontwikkeltaken van een kind. De oefeningen, zoals de '10-minuten oefening Kijk naar je Kind’, ondersteunen bij de bewustwording omtrent ouderschap, stimuleren het nemen van actie en helpen ouders meer te genieten van hun kind. Opvoeders kunnen de module zelfstandig volgen en invullen, maar ze kunnen de resultaten ook bespreken met hun behandelaar. Op die manier kan het werken aan het ouderschap een onderdeel vormen van de behandeling.

Prettige ervaring

Het maken van de module beviel Cecilia erg goed. Het was voor haar een prachtige manier om haar jarenlange ervaring vast te leggen in dit leerdocument voor ouders. Ze vond het prettig om samen te werken met Iris. Cecilia en Iris vulden elkaar echt aan. Iris als specialist van web-art en het medium e-module, en Cecilia als specialist op het gebied van ouderschap. Door eenvoudig en toegankelijk taalgebruik te combineren met de stijlvolle web-art en inzichtelijke filmpjes is de module geschikt voor alle opvoeders.

Campagne

Het thema ouderschap en de nieuwe module worden onder de aandacht gebracht van zowel cliënten als hulpverleners middels de GGzE brede campagne OUDERSCHAP. GGzE- cliënten krijgen informatie via beeldschermen en folders in de wachtkamers. Zij worden uitgenodigd zelf de module te starten vanuit hun eigen Minddistrict-account en met hun hulpverlener te spreken over hun ouderschap. Zorgprofessionals krijgen schriftelijk en mondeling informatie en worden uitgenodigd voor verschillende vormen van deskundigheidsbevordering.

Belangstelling en feedback

Het e-learningprogramma is nu ruim een maand in gebruik. Meer dan twintig hulpverleners toonden al belangstelling voor de module. GGzE- cliënten kunnen er gratis gebruik van maken. Behandelaren en cliënten kunnen via de module reactie geven op de inhoud. Bij voldoende serieuze feedback volgt een update. Het programma komt vermoedelijk ook op de website van WELshop; een soort bol.com maar dan specifiek voor producten en diensten van GGzE.

*Auteur: Martijn van den Bouwhuijsen

Cecilia .jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Cecilia van der Zeeuw. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.