Artikelen zoeken

Deel 2. Een psychologe over online behandelen. 1 jaar verder.

23 december 2019 | Naima Trouk

Vorig jaar schreef ik mijn bevindingen op deze website over online behandelen. Ik was toen net gestart. Nu de status na een dik jaar online behandelen. De voordelen die ik op 18 december 2018 beschreven heb, ervaar ik nog steeds even positief.  Ik ben erg enthousiast over deze manier van behandelen en wil graag collega's aanmoedigen zich te orienteren.

Kwamen de  ervaringen van cliënten overeen met mijn ervaringen?

Het was voor mij de vraag afgelopen jaar of  ervaringen van cliënten overeen zouden komen met mijn ervaringen als  behandelaar. Ik heb inmiddels de reacties over het online behandelen van cliënten die ik zelf behandeld heb het afgelopen jaar, verzameld.

Mijn update over online behandelen

 • Ik merk dat het online werken steeds meer natuurlijk voelt. In de eerste maanden waren de kennismakinggesprekken nog face-to-face en was de behandeling voornamelijk online. Nu is het eigenlijk heel soepel gegroeid naar het ook doen van kennismakingen/intakes online.
 • Als cliënten de behoefte hebben om ons wel ter kennismaking ‘in real life’ te zien, maken we daar tijd voor. Het valt op dat hier niet veel gebruik meer van gemaakt wordt en men de eerste kennismaking dus nu ook online doet.
 • Bij GGzE zijn we begonnen met het idee dat het online behandelen om enkelvoudige problematiek zou gaan. Al heel snel kwamen we tot de conclusie dat meervoudige problematiek ook online behandeld kan worden. Dat maakt ons werk erg divers en alles behalve saai. Geen dag is het zelfde.
 • Mijn collega’s en ik vinden het erg leuk om onze nieuwe ervaringen te delen. Dit doen we regelmatig met collega’s van andere afdelingen en bijv. de Welshop, het CZ en andere externen. Het geeft een trots gevoel. Je bent met iets bezig wat een positief effect heeft.
 •  Vorig jaar kon ik me niet voorstellen dat ik bijna alles online zou kunnen behandelen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat als dat niet zou kunnen, ik het echt zou ervaren als een stapje terug. 

Een greep uit de mooie reacties die ik gekregen heb van cliënten

 • Overdenken

Na ons gesprek, verbreken we de verbinding en dan kan ik het nog even overdenken en rustig laten bezinken. Dit is veel fijner dan gelijk weer de drukte in te moeten en de gang moeten over lopen, waarbij ik me bekeken voel.’
NOTE : Hierbij vraag ik als behandelaar me af of dat dit dus de reden is waarom het beter lijkt te beklijven. Je lijkt ‘wortel te schieten’ daar waar het hoort. In de eigen omgeving van cliënten! Daar waar ze het moeten doen.

 •  'Het voelt echt alsof ik bij jou op de kamer zit’.
   

NOTE : Dit kreeg ik terug van een cliënte die behoorlijk weerstand had tegen het online behandelen en bij ons ter overbrugging in behandeling kwam. Ik ben face to face begonnen en kort daarna zijn we over gegaan op online behandelen. Ze had die  tijd blijkbaar nodig om te wennen. Daardoor heeft ze uiteindelijk  kunnen profiteren van de voordelen van het online behandelen. Een dergelijke reactie is overigens de meest voorkomende reactie van cliënten die geen overgangsfase hebben gehad. Ze zijn echt verbaasd dat het zo voelt.

 • Begrepen worden. Ik heb het gevoel alsof ik meer begrepen wordt.

'Er wordt snel gereageerd en we hebben vaker contact dan op de reguliere manier en hierdoor kan ik weer steeds verder met mijn behandeling’.

NOTE : Desbetreffende cliënte gaf aan dat ze nu meer contact ervaarde en daardoor kon doorpakken. Ze voelde zich meer begrepen door de combinatie online huiswerk, hier feedback op krijgen en het beeldbellen.

Mevrouw M. leeftijd 35 jaar; eindfase van de behandeling. Ziekteangst

 • Online behandeling bevalt mij goed. Het is fijn dat je de deur niet uit hoeft voor de gesprekken, dit scheelt een hoop tijd. Je kunt het gesprek voeren op een plek die jou uitkomt, zelfs als je een keer aan de andere kant van het land bent bijvoorbeeld.
 • Wat ook prettig is, is dat de hulpverleners makkelijk te bereiken zijn doordat je b.v. een bericht kunt sturen. De band die je opbouwt met je hulpverlener voelt hetzelfde als wanneer je iemand in levende lijve ziet. Het is wel af en toe opletten dat je geen dingen mist omdat je via het beeldbellen soms maar een deel van de ander ziet. Ik ben hier persoonlijk niet tegen aangelopen maar ik ben me er wel van bewust.
 • Een ander nadeel is dat er soms bij het beeldbellen nog wat technische strubbelingen kunnen ontstaan met de verbinding, maar eerlijk gezegd gebeurt dit niet vaak. Al met al vind ik het een hele goede en fijne manier van behandeling.

 Dhr. E. 30 jaar; eindfase behandeling. Somatoforme stoornis.

 • Mijn ervaringen met het online behandelen zijn super. Je zit gewoon thuis in je veilige omgeving. Via de webcam is alles duidelijk en goed verstaan. Je hoeft je nergens anders druk over te maken. Alleen op tijd zijn en je laptop aan de lader hebben. Vergeleken met mijn vorige behandeling waar ik gewoon elke keer op afspraak moest komen was dit voor mij persoonlijk een geschenk uit de hemel. Ik kan ook geen nadelen eraan bedenken. 

Mevrouw L. 26 jaar; een van de eerste cliënten die inmiddels al vijf maanden haar behandeling positief heeft afgesloten. Sociale angststoornis.

 • Ik heb de online behandeling als prettig ervaren. We konden snel starten en dat is een heel groot pluspunt. Iedere week contact en het aanpakken van de problemen ging op een fijne manier. Goede opdrachten waar ik mee kon oefenen. Ik merkte alleen dat het voor mij niet genoeg was. En me dus realiseerde dat dus gevoeligheden, klachten eigenlijk nooit klaar zijn. En dat ik nog er verder mee moet.

Dhr. C. 55 jaar; een van de eerste online cliënten, depressie behandeling.

Dit vind ik de positieve punten

 • Je hebt direct contact met je behandelaar(ster)
 •  Je hoeft er niet voor de deur uit
 •  Het is even wennen (het lijkt minder persoonlijk maar is het niet), maar wel nuttig (je
 •  Kan meteen starten met de behandeling zodra je ingebeld hebt)

 Kritische noten:

 • het inbellen liep nog niet altijd vlotjes
 •  je moet thuis in de gelegenheid zijn om je af te zonderen, zonder last te hebben van de omgeving
 •  als de behandeling stopt kan je niet online nog eens zaken terughalen om er zelf mee aan de slag te gaan, het stopt direct! Note: Cliënten krijgen inmiddels de tijd om alles te kopiëren wat ze nodig hebben, zodat ze dit nog eens na kunnen lezen)

Mevr. H. 24 jaar; half jaar in behandeling; sociale angststoornis

 • Afgelopen voorjaar ben ik gestart met behandeling voor mijn sociale angst via het GGzE online behandelteam. In eerste instantie kon naar aanleiding van de intake in een groep plaats nemen, maar die zou pas in de zomer van start gaan en zolang wilde ik de behandeling niet uitstellen. Daarom werd het online GGzE programma genoemd als mogelijke optie.
 • In eerste instantie was ik wel sceptisch. Ik wilde graag voor sociale angst behandeld worden en dan zou ik dat via de computer gaan doen?  Het leek heel tegenstrijdig. Toch bleek dat uiteindelijk (gelukkig) erg mee te vallen. Hét grote voordeel van het online programma vind ik dat je het vanuit thuis kunt doen. Je kunt het dus makkelijk voor of na je werk/school plannen, je hoeft er niet voor naar Eindhoven. Dat bespaart je tijd die je beter in de behandeling kunt steken.
 • Ik vond het ook wel fijn dat ik voor de eerste keer wel kon kiezen of ik wilde kennismaken in ‘het echt’, omdat ik het via beeldbellen in eerste instantie wel spannend vond. Uiteindelijk, als je eenmaal gewend bent, voelt het niet anders als dat je ‘gewoon’ naar een psycholoog zou gaan. Je hebt regelmatig gesprekken en daarnaast volg je je eigen oefenprogramma via de online modules. Je kunt er net zo veel tijd in steken als je wilt en kunt.
 • Een nadeel van het beeldbellen vind ik wel dat er sneller misverstanden/miscommunicatie kan ontstaan, omdat je soms minder mimiek/non-verbaal gedrag kan zien waardoor je sommige dingen anders kunt oppakken dan bedoeld. Maar dit komt gelukkig niet zo vaak voor.
 • Een heel belangrijk punt is dat je wel echt je eigen behandeling ‘maakt’. Dit is niet een voordeel en ook geen nadeel, maar wel belangrijk om je te realiseren. Hoe meer tijd je er in wilt/kunt steken, hoe meer je vooruit zal gaan. Dit is natuurlijk bij andere behandelingen ook zo, maar dit vond ik bij deze behandeling wel echt naar voren komen omdat je veel en weinig moeite in de modules en het huiswerk kunt steken. Dat is helemaal aan jezelf.
 • Ik heb geen spijt dat ik hieraan ben begonnen, want dit is momenteel makkelijker te combineren met mijn werk en studie dan fysieke gesprekken. Ik ben zeker vooruitgegaan en ga nog steeds vooruit, ondanks dat het me niet altijd lukt om er de moeite in te steken zoals ik dat zou willen.
foto_naima.jpg

Wil je meer weten over ervaringen neem dan contact op met Naima Trouk Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.