Artikelen zoeken

Doorbraakproject In Contact: minder dwang en drang

23 mei 2016 | Nicole Weelen

GGzE wil dwang en drang binnen de behandeling van psychiatrische cliënten zoveel mogelijk terugdringen. Het doorbraakproject In Contact is één van de initiatieven binnen GGzE die dit doel nastreeft.

Doorbraakproject In Contact

De Woenselse Poort, de forensische setting binnen GGzE, is bezig met een verandertraject met als doel de toepassingen van dwang- en drangmaatregelen in de behandeling te verminderen. Wij zijn hiervoor gestart met een doorbraakproject genaamd In Contact, waarbij de verpleegkundige teams een grote rol hebben in de ontwikkeling. In het doorbraaktraject wordt de behandelvisie geherformuleerd en nieuwe en bestaande inzichten vertaald naar de praktijk. De start van het project is in zorgpad Intensieve Behandeling. Dit bestaat uit de afdelingen Long-Care en Klinische Intensieve Behandeling (KIB)

Dit zijn vragen die centraal staan tijdens het doorbraakproject: Waar bestaat de crisis, waar een cliënt en de hulpverleners zich in bevinden, uit? En wat is er voor nodig om de crisis te doorbreken en dwang en drang te voorkómen? Wat kunnen we leren van (F-) HIC trajecten?


Samen op zoek naar creatieve oplossingen

Samen mét cliënten, ervaringsdeskundigen, verpleegkundige begeleiders, behandelaren en therapeuten wordt naar creatieve oplossingen gezocht. Dit wordt onder het genot van een kop koffie op de afdeling gedaan, maar ook tijdens de georganiseerde inspiratiesessies, waarin ideeën gepresenteerd worden en multidisciplinair gebrainstormd wordt over de nieuwe visie en werkwijze. De nieuwe visie en werkwijze worden vervolgens in de praktijk uitgevoerd.

Onderzoek

Ook is er een onderzoek gekoppeld aan het doorbraakproject om te kijken of de nieuwe visie en werkwijze ook daadwerkelijk leiden tot een betere kwaliteit van zorg en het verminderen van dwang en drang.


HIC Symposium

Tijdens het HIC symposium op 23 juni in Haarlem vertellen we meer over het doorbraakproject! Mocht je daar niet bij kunnen zijn en meer willen weten over het doorbraakproject, schroom dan niet en neem via onderstaande link contact op met de projectleider.


nicole weelen.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Nicole Weelen. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.