Artikelen zoeken

Crisiskaart of Hulpkaart? Status

4 maart 2019 | Karin Lorenz-Artz

In 2018 verscheen een bericht over het project Crisiskaart met de belofte dat binnenkort meer informatie zou volgen. ‘Binnenkort’ is misschien wel een rekbaar begrip, maar het wordt nu toch wel de hoogste tijd om “bij te praten” over de ontwikkelingen in het project. Er is namelijk veel gebeurd in de tussentijd.

Bijpraten

Misschien valt het al op dat de term Hulpkaart steeds vaker gebruikt wordt. Laten we eerst kort stilstaan bij de termen Crisiskaart en Hulpkaart om vervolgens naar de ontwikkelingen te kijken op dit gebied.

Nieuw leven

De Hulpkaart is een product dat in de kinderschoenen staat en verdacht veel lijkt op de Crisiskaart. De Crisiskaart is een volwaardig herstelgericht product dat al lang bestaat. In 2018 werd het aanbod van de Crisiskaart nieuw leven in geblazen. Dat lijkt met name te komen door de behoefte in het veld om een beter handelingsperspectief te krijgen voor mensen met verward gedrag.

Uitrollen

In 2018 is er een groot landelijk project gestart met daarnaast vele kleinere regionale projecten, waaronder het GGzE  project in Zuidoost-Brabant. Het gezamenlijk doel was de Crisiskaart op grote schaal uit te rollen. Gaandeweg kwamen we er in 2018 achter dat de Crisiskaart een heel waardevol herstelgericht product is, maar dat er nogal wat belemmerende factoren zijn die uitrol op grote schaal niet haalbaar maken. De Crisiskaart sluit bijvoorbeeld niet bij iedere doelgroep aan. De term Crisis wordt door velen als onprettig ervaren en het product is in deze vorm niet betaalbaar.

Deze constatering doet niets af aan de kwaliteit van de Crisiskaart. Het is en blijft een heel waardevol aanbod voor een grote groep mensen. En binnen GGzE blijft een groep professionele Crisiskaart consulenten de Crisiskaart aanbieden aan mensen in zorg bij GGzE. Echter, voor de grote uitrol (ook buiten de ggz) vraagt het product om aanpassingen.

people-850097_960_720-960x480.jpg

Aanpassingen

De Hulpkaart is afgeleid van de Crisiskaart, een broertje of als je wilt zusje. De inhoud lijkt sterk op de inhoud van de Crisiskaart op dit moment, maar er zijn toch wel wat wezenlijke verschillen. Dit is dus de reden dat er in 2019 een nieuw project is gestart: Hulpkaart: naar begrip en verbinding. Dit is een vervolgstap op het project Crisiskaart van 2018.

Wat gaat er gebeuren?

Het Hulpkaartproject zal opgesplitst worden en zal op twee manieren doorontwikkeld worden.

Deelproject 1: We hebben binnen GGzE twee pilots opgezet (binnen De Woenselse Poort en Crisis Care). Binnen deze pilots gaan we uit van een Hulpkaart die 98% op de Crisiskaart lijkt. Het verschil zit in woordkeuzes. We gaan deze Hulpkaart in de praktijk aanbieden en evalueren op welke onderdelen de Hulpkaart aangepast moet worden, om de Hulpkaart voor deze doelgroepen op grote schaal aan te kunnen bieden.

Deelproject 2: We gaan middels workshops met verschillende partijen buiten GGzE in gesprek. We willen namelijk weten hoe de Hulpkaart er idealiter uit zou moeten zien als we hem op grote schaal voor allerlei doelgroepen gaan aanbieden. En belangrijker nog, hoe we deze in de zorgketen in zouden moeten zetten. Dit gaan we doen middels de klantreis methodiek in workshops.

Dus…houd GGzEi goed in de gaten, want binnenkort volgt een uitnodiging voor deze workshops.  

Op basis van de uitkomsten uit deelproject 1 en 2 zullen we in deelproject 3 een gedifferentieerd trainingsaanbod ontwikkelen. Waardoor het maken van de hulpkaart erg  toegankelijk wordt.

Het deelproject 2, een regionaal project, is geen losstaande ontwikkeling. We werken nauw samen met het landelijke project Hulpkaart en het regionale project ‘Van verwarring naar verbinding’.

Bent u geïnteresseerd? Houd GGzEi goed in de gaten. Via deze weg zullen we de ontwikkelingen binnen het project communiceren. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op!

Voor meer algemen info kijk op www.hulpkaart.nl waar ook dit informatieve filmpje staat.

karin lorenz -artzjpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Karin Lorenz-Artz. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.