Artikelen zoeken

Je concentreren gaat makkelijker met een spelletje

17 december 2015 | Kristel de Groot

Ervaringsverhalen met beweeggames

Met de blik op een nieuw meerjarenbeleidsplan is er vanuit afdeling Onderzoek en Innovatie (O&I) het project beweeggames gestart onder het groeigebied ‘ Fysiek sterk en fit’. Vanuit de projectgroep “beweeggames” zijn gedurende de pilot tussen september en december 2015 ervaringsverhalen geplaatst om jullie mee te laten genieten in de grappige tot zeer zinvolle stappen die gemaakt zijn door cliënten en medewerkers.

Je concentreren gaat makkelijker met een spelletje

Client Meneer Peeters* kan zich nog geen 5 minuten focussen op één ding. Zich concentreren op TV kijken, een kunstwerkje maken of een gesprekje voeren, zijn niet tot nauwelijks mogelijk. Laat staan dat meneer zichzelf kan vermaken. Deze aandacht vragende situatie is erg lastig voor de verzorgers. De verpleging moet dus meneer Peeters de gehele dag bezig houden of hem in ieder geval in de gaten te houden.

De "InAction Table" is een aantrekkelijke "touchtafel " is een tafel met elektronische spelmogelijkheden die iedereen, jong en oud, aanspreken. Meneer Peeters werd erg aangetrokken tot de tafel en nieuwsgierig naar de spellen. De verpleging heeft hem voor de licht gekantelde tafel gezet en hem een aantal spelletjes uitgelegd. Vanaf dat moment is meneer bijna drie kwartier aan één stuk aan het spelen geweest en dus gefocust geweest op de spellen. Verpleging had gedurende die tijd iets meer de handen vrij en heeft met een gerust hart hun aandacht kunnen verdelen. Wat ten goede van andere cliënten kwam.

*De naam van de gebruikte persoon is fictief ivm privacy gevoeligheid

mspr-20120214-Kristel de Groot 016zw.jpg

Wilt u iets meer over dit project weten, neem dan contact op met Kristel de Groot. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.