Artikelen zoeken

BLOG: Innovatie is ook samenwerken met onverwachte partners

2 november 2016 | Kees Spitters

Innovatie is ook samenwerken met onverwachte partners

Innovatie heeft veel leuke kanten in zich. Nieuwe producten, nieuwe inzichten, nieuwe toepassingsmogelijkheden zijn hier voorbeelden van. Minder hoor je over de ontmoeting met onverwachte partners in het boeiende proces van innovatie.

Al langere tijd bieden we binnen GGzE stageplekken aan voor studenten van de technische universiteit Eindhoven (TU/e) en werken we binnen verschillende subsidieprojecten samen met collega’s van deze universiteit.

Al vele jaren kom ik op weg naar mijn werk langs het terrein van de TU/e en af en toe kom ik er ook in mijn vrije tijd om er een basketbalwedstrijd te fluiten. Het is een groot terrein waar eigenlijk altijd wel iets te doen is; vele stromen van studenten, renovatie van oude markante gebouwen, nieuwbouw van direct in het oog springende gebouwen. En ook een terrein waarin men op zoek is naar het evenwicht tussen het groen en de vele auto’s die dagelijks hun plekje zoeken. Op dit terrein is niet alleen de bedrijvigheid van de studenten en docenten van de TU/e zichtbaar maar ook van bijvoorbeeld de collega’s van Fontys of van TNO.

Smeltkroes van diversiteit

Kortom een smeltkroes van diversiteit in populatie van een groot aantal diverse gebouwen. Ik had eigenlijk nog nooit stilgestaan bij de overeenkomsten met het landgoed van GGzE totdat ik een vraag kreeg vanuit de TU/e of een groep eindejaars bouwkundestudenten hun eindopdracht over Landgoed De Grote Beek mocht maken. Ik was verrast, maar ook direct enthousiast over deze vraag. Verrast omdat het bij mij niet een dagelijkse gedachte is dat studenten van de TU/e interesse hebben in een landgoed van een GGZ-instelling. En enthousiast omdat ik ook mogelijkheden zag om deze studenten te betrekken bij vragen waar wij zelf al langer mee rondliepen over de inrichting, het gebruik en de infrastructuur van ons terrein. We zijn al langer bezig om Landgoed De Grote Beek een maatschappelijke functie te geven. Een open terrein waar de maatschappij en de wereld van de psychiatrie elkaar ontmoeten.

In het begin nog wat onwennig, omdat beide werelden elkaar nog moesten ontdekken, maar de nieuwsgierigheid wist al snel de nodige deuren voor elkaar te openen. Een groep van 10 studenten dompelde zich begin september een aantal dagen onder in de wereld van de psychiatrie. Ze verbleven in ons B&B op het landgoed en gaven als afsluiting van deze kennismaking een presentatie van hun eerste waarnemingen en ‘schetsen van mogelijkheden’ die bij hen waren opgekomen in een voor hen nieuwe wereld.

Out of the box-ideeën

Deze internationale groep studenten uit China, Polen en Nederland verraste mij en enkele collega’s met hun heldere en vooral scherpe analyses over het landgoed maar ook hun ‘out of the box-ideeën’ over kansen en mogelijkheden van Landgoed De Grote Beek.

De verkeersroutes over het terrein, de ligging van de parkeerplaatsen, de bewegwijzering, de vele vormen van beplanting, de entree van gebouwen enzovoorts, niets was hen ontgaan.

De ideeën en de wijze van presenteren waren voor ons een verzameling van kleine spiegeltjes waarin onze dagelijkse realiteit van het landgoed een nieuw perspectief kreeg.

En een nieuw perspectief is een belangrijke voorwaarde voor innovatie. En als dat in de samenwerking met een onverwachte partner naar boven komt dan is dat een cadeautje waar we zeer zuinig op moeten zijn. Ik kijk erg uit naar de verdere samenwerking in het komend jaar.

kees spitters.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Kees Spitters.

Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.