Artikelen zoeken

App verkleint afstand tussen cliënten en hun naasten

15 september 2017 | Mattijs Bouwens

Mattijs Bouwens ontwikkelt een applicatie om de afstand te verkleinen tussen GGz-cliënten en hun naaste omgeving. De app zorgt ervoor dat cliënten op geplande tijdstippen opbeurende berichtjes ontvangen van familie of vrienden. Het computerprogramma stimuleert gebruikers om zich te verplaatsen in de situatie van de ontvangers van een korte tekst.

Afstand verkleinen

Mattijs kreeg het idee voor de Rainbow app toen hij zelf GGz-cliënt was en schematherapie volgde. Hij vond het moeilijk om contact met familie en vrienden te houden tijdens de behandeling. Andere GGz-cliënten ervoeren dat ook. Mattijs vroeg zich af hoe dat kwam en of er iets aan gedaan kon worden.

Uit gesprekken met GGz-cliënten ontdekte Mattijs dat ze dikwijls contact vermeden vanwege gevoelens van schaamte of boosheid. Familie en vrienden wisten niet wat er in de therapie gebeurde en hoe ze optimaal konden ondersteunen. Toen bedacht Mattijs dat een communicatie-app de afstand tussen cliënten en naasten zou kunnen verkleinen.

Lean ontwikkeling

Gewapend met een PowerPoint-presentatie, ging Mattijs op zoek naar mensen die de app wilden maken en vond die bij het eLab. De app wordt nu volgens de principes van lean ontwikkeld. Bij die methodiek wordt eerst gecontroleerd of de aannames van de app-ontwikkelaar overeenkomen met de wensen van de doelgroep. Later volgt het bouwen en testen van een prototype.

Aannames testen

Mattijs' concept is gebaseerd op aannames, zoals: familie en vrienden willen moeite doen om een positief bericht te schrijven op een app. Hij toetste zijn 25 belangrijkste aannames met een vragenlijst. Zestig respondenten, waaronder cliënten en hun vrienden en familieleden, konden per vraag kiezen uit vijf antwoorden: van helemaal eens tot helemaal oneens. Met de antwoorden op zak kon Mattijs specificaties maken voor een prototype.

Geplande berichtjes

Mattijs doet eerst een proef met e-mail om uit te proberen of het systeem van berichtjes versturen en ontvangen werkt. Zo kan alvast getest worden hoe berichtjes overkomen op mensen.

Er wordt gewerkt aan een prototype. Mattijs maakt daarvoor gebruik van de Telegram app, met een extra programma erin, een zogeheten bot. Door integratie van de bot krijgt de app een schrijfwijzer en agenda. Familie en vrienden kunnen daarmee op ingeplande tijdstippen opbeurende berichtjes versturen naar hun naasten, die momenteel cliënt zijn.

*auteur: Martijn van den Bouwhuijsen

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Mattijs Bouwens. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.