Artikelen zoeken

App meet hoe je je echt voelt tijdens beeldbellen

Beeldbellen met biofeedback .

Hoe zie je hoe iemand zich voelt als je aan het beeldbellen bent, zoals via Zoom, Skype, FaceTime of Teams? Tijdens het beeldbellen is dit vaak veel lastiger in te schatten, omdat bekende signalen zoals dat iemand met zijn handen wringt of met zijn voet wiebelt als teken van stress niet of nauwelijks te zien zijn. Zeker nu door de coronamaatregelen veel communicatie online plaatsvindt, zou extra informatie over iemands emoties en stressniveau waardevol kunnen zijn, bijvoorbeeld tijdens online psychologische behandelingen.

Presenteren van biologische signalen

Biofeedback is de naam voor het presenteren van biologische signalen zoals hartslag, hersengolven en huidgeleiding. Hiermee kun je zien hoe iemand lichamelijk reageert op wat diegene meemaakt of zich herinnert; als je bijvoorbeeld met iemand praat over iets wat diegene leuk vindt, zie je de hartslag omhoog gaan.

Als je met iemand praat over iets ergs wat diegene heeft meegemaakt, kun je de huidgeleiding zien veranderen. Wouter Sluis-Thiescheffer, senior game onderzoeker bij het lectoraat Interaction design bij Fontys ICT onderzoekt hoe biofeedback ingezet kan worden bij games. Op dit project voor GGzE werkt hij samen met promovenda Milou Feijt aan TU/e, die onderzoekt hoe technologie bij kan dragen aan de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg

Bekijk hier het artikel en filmpje op de website van Omroep Brabant.

 

biofeedback.JPG

Online psychologische hulpverlening

In het kader van dit project is nu een prototype ontwikkeld die tijdens een beeldbelgesprek fysiologische signalen weergeeft. Deze app zou op meerdere manieren ingezet kunnen worden. Op dit moment doen Wouter Sluis-Thiescheffer en Milou Feijt onderzoek met behandelaren van GGzE naar de mogelijke meerwaarde van deze app tijdens online psychologische hulpverlening; als een behandelaar betrouwbaar kan zien of een cliënt gestrest is, kan de behandelaar mogelijk effectiever te werk gaan en de behandelsessie nauwkeuriger afstemmen op het stressniveau van de cliënt. De eerste resultaten hiervan zijn veelbelovend, al zal voor daadwerkelijke toepassing in de praktijk uitgebreider onderzoek nodig zijn.

 

stressniveau.JPG

Meer met elkaar verbonden voelen.

Een andere toepassing, en deze gaan we onderzoeken tijdens de DTW, is dat als twee gesprekspartners biofeedback van elkaar kunnen zien, ze zich mogelijk meer met elkaar verbonden voelen.

In eerste exploratieve studies van de TU/e zijn aanwijzingen gevonden dat het uitwisselen van een intiem signaal zoals je hartslag - persoonlijke informatie die in het dagelijks leven niet zichtbaar is voor andere mensen - een sterker gevoel van verbinding kan realiseren, vergelijkbaar met de verbondenheid die je met iemand kan voelen wanneer je diegene iets persoonlijks over jezelf vertelt. Tijdens Night of the Nerds gaan we met jongeren de app testen en gaan we hen interviewen over wat zij ervan vinden als hun hartslag zichtbaar is voor hun gesprekspartner.

Fontys ICT, GGzE, TU Eindhoven, Philips en Tranzo (Universiteit van Tilburg) onderzoeken of biofeedback  ingezet kan worden. Hiervoor hebben Fontys studenten Arne Reijntjes en Laura van Beek een prototype ontwikkeld.

joyce.jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joyce Bierbooms. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.