Artikelen zoeken

Allereerste High Care scoort goede resultaten

16 december 2015 | Joyce Bierbooms

Eind 2012 openden wij als eerste GGZ-instelling een High Intensive Care Unit. Een hele openbaring destijds. Iedereen vond wel dat cliënten die in crisis verkeerden op een andere wijze geholpen moesten worden, maar de draai kon niet goed werden gemaakt. GGzE ontwikkelde als eerste GGZ-instelling, samen met onder andere Philips, de High Intensive Care Unit. En dit blijkt een goede keuze te zijn geweest. Cliënten zijn erg tevreden, net als de medewerkers, en bovenal neemt het aantal separatie-uren enorm af.

Een voorbeeld voor anderen

Cliënten en medewerkers zijn erg tevreden over de gezondmakende omgeving die is gecreëerd en over de nieuwe werkwijzen die zijn doorgevoerd. Cliënten geven aan door de nieuwe werkwijze en de inrichting van de ruimtes meer regie te kunnen behouden en dat geeft meer rust. Medewerkers zien dat door deze aanpak en de alternatieven die zij daarin hebben, niet alleen dat een crisis voorkomen kan worden, maar ook een sneller herstel kan plaatsvinden.

Met de ontwikkeling van de High Intensive Care hebben we al verschillende awards gewonnen de afgelopen jaren. Daaruit blijkt ook dat we een goed voorbeeld voor anderen. Inmiddels zijn er bij meerdere GGZ-instellingen High Intensive Care units ontwikkeld. Bij ons zijn op de High Intensive Care Unit de resultaten positief. De interventies die daar ingezet worden zijn van steeds kortere duur. Het aantal separatie-uren op de High Intensive Care daalde in drie jaar met maar liefst 40%!

Menswaardige technologie en andere bejegening

De menswaardige technologie en bijzondere bouwstijl die zijn toegepast op de High Intensive Care Unit zorgen voor een healing environment die bijdraagt aan de zelfregie van de cliënt in de meest kwetsbare situatie. Zo kan de cliënt zelf een thema kiezen waardoor onder andere de verlichting aangepast wordt aan de gemoedstoestand. Maar ook is er gebruik gemaakt van ronde hoeken wat schaduwwerking voorkomt en mag een medewerker slechts tot een bepaalde grens de kamer betreden.

Maar alleen met techniek en een andere bouwstijl ben je er natuurlijk niet. Ook de wijze van bejegening en behandeling is veranderd. Er wordt op de High Care Unit per persoon per moment bekeken wat hij of zij nodig heeft aan nabijheid of aan faciliteiten om een crisis te voorkomen. Door de één op één benadering kan de situatie van de cliënt goed gemonitord worden en kan er tijdig opgeschaald óf afgeschaald worden. Als een cliënt toch in crisis dreigt te raken wordt hij op de High Intensive Care Unit niet afgezonderd zoals voorheen gebruikelijk was in de separeerruimte maar wordt er juist nabijheid geboden.

Eerste forensische High Intensive Care

Nu de resultaten positief zijn, zijn we toe aan een volgende stap. We verkennen nu de mogelijkheden voor de eerste High Intensive Care in de forensische psychiatrie. Als alles loopt zoals we nu voor ogen hebben kunnen we in de tweede helft van 2016 starten met de implementatie van de eerste High Intensive Care forensische psychiatrie in De Woenselse Poort.

joyce.jpg

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Joyce Bierbooms. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.