Artikelen zoeken

Aan je klachten werken vanuit huis

16 maart 2020 | Marion del Prado

Door de crisis rond COVID-19 zijn we in de gezondheidszorg en dus ook de GGZ genoodzaakt om meer online te gaan werken.  GGzE werkt hier al 2 jaar aan samen met Welshop. Gezamenlijk wordt online behandelen aangeboden aan cliënten ​​. De resulaten zijn zeer voorspoedig. Zou de situatie omtrent het corona virus nu  een breder draagvlak afdwingen?

In een online behandeling wordt er gewerkt aan  klachten, op een plek en op een moment dat het de cliënt uitkomt. Via een computer, tablet of mobiel logt men in op de beveiligde online behandelomgeving. Daar vindt men materiaal dat is afgestemd op de vragen van de cliënt. Tussendoor heeft de cliënt  gesprekken met de persoonlijke behandelaar. Technische kennis is niet nodig.

Langdurige klachten verminderen

Als men langere tijd kampt met psychisch ongemak kan een online behandeling helpen om klachten te verminderen of te verhelpen. GGzE heeft onder meer online behandelingen voor:

  • Angst- en paniekklachten
  • Sociale angst (bijvoorbeeld angst om mensen te ontmoeten of te telefoneren)
  • Dwanghandelingen
  • Depressie
  • Emotieregulatie (bijvoorbeeld stemmingswisselingen of agressie)
  • Omgaan met lichamelijke klachten, rouw of verlies
  • ADHD
  • Autisme
  • Posttraumatische stress

De looptijd van een online behandeling varieert van enkele maanden tot 1,5 jaar, afhankelijk van de aard van de klachten.

Als men acuut hulp nodig heeft of geregeld in crisis raakt, is online behandelen minder geschikt. Dan is de cliënt  beter af met een groeps- of 1-op-1 behandeling.

artikel welshop.jpg

In eigen tijd, plaats en tempo

Het grote voordeel van online behandelen is dat de cliënt  zélf de regie heeft. Geen wachttijd, reistijd of reiskosten, maar werken aan  klachten waar en wanneer het de cliënt  uitkomt, in een gebruiksvriendelijke behandelomgeving. Voor de intake mag er zelf gekozen worden  of  dat via een videobel-gesprek gaat of dat men daarvoor naar GGzE  komt.

Een online behandeling is opgedeeld in modules. Elke module bestaat uit filmpjes, leesmateriaal, en opdrachten die aansluiten bij de cliënt  zijn situatie en achtergrond. Men doorloopt de modules in  eigen tijd, ritme en tempo. Wil men bijvoorbeeld een filmpje terugkijken, een module herhalen of een opdracht nog eens overdoen? Dat kan. Men kiest zelf wanneer, waar en hoe vaak men inlogt.

Persoonlijke behandelaar

Net als in andere behandelingen van GGzE, zijn er tijdens de behandeling gesprekken met een deskundige en een persoonlijke behandelaar. Het contact verloopt via mail of videobellen. Videobellen werkt hetzelfde als Skype of Facetime, je ziet, spreekt en hoort elkaar alsof je in dezelfde ruimte bent. 

Gebruiksvriendelijke behandelomgeving

De behandelomgeving is gebruiksvriendelijk en werkt hetzelfde als andere websites. Het enige verschil is dat men moet inloggen in een beveiligde omgeving. Dat is om  privacy te waarborgen.

Bewezen resultaat

Uit onderzoek blijkt dat online behandelen goede resultaten oplevert. Omdat men zelf bepaalt hoe vaak en in welk tempo men de modules doorloopt, heeft men invloed op het rendement en de doorlooptijd. Door onderdelen nog eens te herhalen blijven inzichten vaak beter hangen. In de gesprekken met de behandelaar kun je onderwerpen verder uitdiepen. Dat brengt de cliënt dichter – en soms zelfs sneller – bij zijn/haar doel.

Monique van HaarenPNG.PNG

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Monique van Haaren . Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.