Artikelen zoeken

Zora wordt Billie

1 december 2015 | Wanda Kruijt, Nadia Simanjuntak, Mirthe Verstijlen

De twee bestelde zorgrobots zijn inmiddels binnen gekomen en er is enthousiast mee aan de slag gegaan. Er is trouwens voor gekozen om Zora een andere naam te geven binnen GGzE, namelijk Billie. Dus Zora heet vanaf nu Billie.

Billie is de eerste mensachtige robot die is ingezet in een Nederlandse zorginstellingen. Ze is 58 cm hoog en 12 kilo zwaar. Ze zingt, spreekt, doet onder andere bewegingsoefeningen en spelletjes met cliënten.

Billie is volledig programmeerbaar. Ze ziet, hoort, beweegt en reageert autonoom. Ze is altijd wakker, nooit moe, vergeet niks en ze is altijd paraat als iemand haar nodig heeft. Billie kan daarom een goede buddy of hulp zijn voor mensen met een lichamelijke of geestelijke aandoening

Billie is "On Tour"

Om de afdelingen en cliënten kennis te laten maken met de sociale robot Billie en een verkenning van de toepassingsmogelijkheden te verrichten, zijn een aantal Fontys studenten met Billie "On Tour"

De team wat het project "On Tour" doet bestaat uit 5 studenten van de Fontys Hogescholen in Eindhoven. Ze doen allen de minor Gezondheidszorg en Technologie. Het is een multidisciplinair team bestaande uit David Regeling (ICT, 29 jaar), Mirthe Verstijlen (Toegepaste Gerontologie, 23 jaar), Nadia Simanjuntak (Toegepaste Gerontologie, 23 jaar), Rik van Deursen (Technische Bedrijfskunde, 19 jaar) en Ties van de Ven (Technische Bedrijfskunde, 20 jaar).

Billie "on tour" betekent dat het team verschillende afdelingen aan het bezoeken is. Zo wordt er een bezoek gebracht aan de onderdelen klinische behandeling organische psychiatrie, klinische woonondersteuning van GGzE Centrum Ouderenpsychiatrie en De Grijze Generaal. GGzE Centrum Psychose afdeling De Reusel, en de onderdelen ambulant en De Wederik van GGzE Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Billie zal hier ingezet worden en er zal gekeken worden naar de reacties van zowel de cliënten als de medewerkers. Deze gegevens zullen inzicht geven over hoe Billie een toegevoegde waarde kan zijn op een afdeling.

Wanda Kruijt

Wilt u meer informatie over dit onderwerp neem dan contact op met Wanda Kruijt. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.