Artikelen zoeken

Presentatie onderzoeksgroep op congres Evidence Based Management

16 december 2015 | Joyce Bierbooms

Van 15 t/m 17 juni vond in Breda de EHMA Annual Conference 2015 plaats met als thema: Evidence Based Management: Better Decisions, Better Healthcare. Dit jaar werd het congres georganiseerd door Tranzo (Tilburg University) en de Joint Health Care Division van het Ministerie van Defensie.

De onderzoeksgroep Evidence Based Management van Innovatie o.l.v. Inge Bongers levert jaarlijks een bijdrage aan dit congres, zo ook dit jaar. Centraal tijdens het congres stonden de complexe uitdagingen waarmee de zorg geconfronteerd wordt en het vraagstuk hoe in deze complexiteit met het best beschikbare bewijs management beslissingen kunnen worden genomen, ervan uitgaande dat betere (management)beslissingen uiteindelijk ook zullen leiden tot betere zorg. Vragen die daarbij tijdens het congres aan de orde kwamen tijdens de verschillende presentaties waren:

  • Wat wordt verstaan onder ‘bewijs’?
  • Maken managers en beleidsmakers in de praktijk ook daadwerkelijk gebruik van het beschikbare bewijs?
  • Welke rol hebben onderzoekers in het overbrengen van hun onderzoeksresultaten naar de praktijk?
  • Hoe kunnen we managers en beleidsmakers met opleiding en training equiperen om goed bewijs te gebruiken voor besluitvorming?

Bijdragen GGzE

Tijdens de plenaire opening van dag 2 van het congres hield Inge Bongers de opening speech over Evidence Based Management. Wat houdt dit eigenlijk in en hoe kan je het in de praktijk brengen. Centraal stond de verbinding tussen ‘relevantie’ (waarde van kennis voor de praktijk) en ‘rigor’ (hard wetenschappelijk bewijs). Een pleidooi voor het nemen van onderbouwde beslissingen door bestuur en management. Beslissingen die het verschil maken doordat er met gevoel én kennis van zaken in samenspraak met betrokkenen naar oplossingen wordt gezocht.

Joyce Bierbooms heeft tijdens speciale PhD sessie verteld over de resultaten van haar promotieonderzoek naar Strategische Marktoriëntatie in de GGZ, en was daarmee samen met vijf andere onderzoekers genomineerd voor de jaarlijkse competitie om de Karolinska Medical Management Centre/EHMA Research Award, een prijs voor het beste onderzoek op het gebied van healthcare management van het afgelopen jaar.

Tijdens de slotdag van het congres hield Liselore Snaphaan een presentatie over een innovatie Ecosysteem voor Dementiezorg. Dit is een systeem waarin verschillende stakeholders onderzoek, zorgverlening, innovatie en implementatie combineren. Liselore heeft verteld over hoe deze vorm van samenwerking kan leiden tot gezamenlijke innovaties voor dementiezorg en het uiteindelijk langer thuis kunnen blijven wonen van mensen met dementie.

Foto Joyce_EHMA2015.jpg

Wilt u meer weten over dit onderwerp neem dan contact op met Joyce Bierbooms. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.