Artikelen zoeken

SOwhAT! Stimuleren van verstandig vrijen bij jongeren

25 april 2016 | Joep Kolijn

Donderdag 21 april, tijdens een lunchmeeting in het e-lab van GGzE, demonstreerden Base Camp Games en Communicatiebedrijf Yongbloed, hun project SOwhAt!.

In 2012 werden de uitkomsten het landelijk onderzoek ‘Seks onder je 25e’ gepresenteerd, in opdracht van SOA Aids Nederland en Rutgers WPF. Hieruit bleek dat jongeren in Zuid-Limburg seksueel significant ongezonder zijn dan in de rest van Nederland. Ze zijn gemiddeld eerder seksueel actief, gebruiken minder vaak een condoom en lopen meer risico op het krijgen van soa’s. Ook ligt het aantal tienerzwangerschappen in Zuid-Limburg hoger dan het landelijk gemiddelde. Naar aanleiding van dit onderzoek is de gemeente Maastricht gestart met het participatieproject SOwhAt! Het project heeft initieel als doel de seksuele gezondheid van jongeren in Zuid-Limburg te bevorderen. Er werd een product bedacht dat enerzijds aanzet tot gedragsverandering en anderzijds bestaande initiatieven aanvult en ondersteunt.

Interactieve spel-les

In samenwerking met jongeren zijn een interactieve spel-les en een game ontwikkeld, die aansluiten op de behoeften van jongeren. Tijdens de spel-les wordt seksuele gezondheid bespreekbaar gemaakt. De game biedt een persoonlijke en toegankelijke follow-up die 24/7 kan worden geraadpleegd. Voor jongeren is dit een laagdrempelige manier om met elkaar te praten over seksualiteit en hun eigen ervaringen hierin te delen. Het project wil jongeren stimuleren om niet alleen veilig maar vooral verstandig te vrijen. Dat impliceert bewustwording, je eigen grenzen aangeven, die van een ander respecteren en zowel tijdens als na een verleidelijke situatie verstandige keuzes maken.

De Game

In de game wordt bijvoorbeeld geoefend met wat je als jongen wel en niet kunt zeggen tegen een meisje om ‘succes’ te hebben. Aan de andere kant wordt het meisje gestimuleerd niks te doen wat ze niet wil of waar ze nog niet aan toe is.
Daarnaast worden er via een quiz feitjes getoetst. De afwisseling tussen grappige behendigheidsspelletjes, informatie over veilige seks en sociale ‘seksuele’ vaardigheden, maakt de game leuk en interessant om te spelen.
De game is modulair van opzet en bestaat momenteel uit de volgende 4 modules: kennismaking, weerbaarheid, verstandig vrijen en veilig vrijen. Naar behoefte kunnen hier andere modules aan toegevoegd worden, bijvoorbeeld over loverboys, tienerzwangerschappen etc.
Het doorontwikkelen van de game is financieel gezien nog een uitdaging. Er wordt nog gezocht naar mogelijkheden en partners om SOwhAt! verder te ontwikkelen en aan te bieden bij gemeenten en middelbare scholen. De ambitie is om het dan landelijk uit te rollen.

De bijeenkomst in het e-lab werd bijgewoond door medewerkers uit alle geledingen van de GGzE organisatie. Van begeleiders van de Woenselse Poort tot medewerkers van de afdeling Opleidingen. Er werd aangegeven dat deze app ook ingezet zou kunnen worden bij de seksuele voorlichting van autisten en cliënten die verslaafd geweest zijn in hun tienerjaren, waardoor ze een stuk seksuele voorlichting hebben gemist.

De deelnemers van de lunchmeeting werden uitgenodigd om in een toekomstige bijeenkomst verder mee te denken over de doorontwikkeling van SOwhAt! Er is al een vervolg eind mei gepland waar deelnemers gaan brainstormen over hoe ze de app nog meer zouden kunnen gebruiken. Mogelijkheid voor aansluiten kan, informatie daarover is te verkrijgen bij Joep Kolijn.

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joep Kolijn. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.