Artikelen zoeken

Samenwerking KRO-NCRV/Jan Kooijman en de Woenselse Poort: Tot elkaar Veroordeeld

23 augustus 2016 | Marion del Prado

KRO-NCRV TV programma 'Tot elkaar Veroordeeld' met Jan Kooijman

Vanaf woensdag 24 augustus (21.30 uur op NPO 1) zond de eerste aflevering uit van het KRO-NCRV TV programma 'Tot elkaar Veroordeeld' uit. Presentator Jan Kooijman kijkt zeven weken mee met een hondentraining in een forensisch-psychiatrische kliniek, de Woenselse Poort in Eindhoven.

Tijdens deze training worden verwaarloosde of onhandelbare asielhonden gekoppeld aan forensisch psychiatrische cliënten. De training kan een onderdeel zijn van de behandelingen die in de kliniek worden toegepast. Onderzoek wijst uit dat deze training bevorderlijk is voor het herstel van zowel de cliënt als de hond. Jan Kooijman registreert wat er tijdens de trainingssessie gebeurt en grijpt het proces aan om in gesprek te gaan met de cliënten om meer te weten te komen over hun achtergrond.

Het unieke trainingsprogramma is een initiatief van de Stichting Dutch Cell Dogs. Zij zetten al zeven jaar gedetineerden in als hondentrainer en wonnen onder meer de prestigieuze International Redemption and Justice Award. Sinds kort wordt deze training ook in een paar forensisch psychiatrische klinieken aangeboden. De Stichting heeft als doel een bijdrage te leveren aan een sociale en veilige maatschappij. Ieder jaar belanden meer dan 30.000 honden in het asiel. Een groot deel daarvan heeft, net als de cliënten, een lastige geschiedenis waardoor het moeilijk is om een nieuwe start te maken bij mensen waar ze welkom zijn.

In het programma wordt nadrukkelijk geen begrip gekweekt voor de delicten die de cliënten pleegden en we leren ook niets over de details van hun delict. Jan Kooijman zoekt in gesprekken wel naar antwoorden over hoe het bijvoorbeeld zover heeft kunnen komen. Daarnaast volgt hij het trainingsproces dat gericht is op het herstel van zowel de hond als de cliënt. Er wordt een karaktermatch gemaakt tussen hond en mens zodat ze optimaal van elkaar kunnen leren.

Jan Kooijman heeft de opnameperiode als zeer indrukwekkend ervaren: “Een forensisch psychiatrische kliniek is voor ons een wereld waarvan de deuren normaal gesproken gesloten blijven. We kennen verhalen uit het nieuws over TBS’ers die de fout in gaan, maar wat gebeurt er nou eigenlijk in zo’n kliniek? De zeven weken waren intensief en ik heb ervaren dat achter elk persoon een verhaal schuil gaat. De training die wij hebben gevolgd voor dit programma is effectief. De honden en cliënten groeien zichtbaar, ook al gaat dat met veel ups and downs.”.

TV Aflevering 1

Hondengedragsdeskundigen Betty en Marlies van Dutch Cell Dogs observeren de lastige honden en de cliënten vooraf nauwkeurig om de juiste ‘match’ te maken. En dan is het tijd voor de grote ontmoeting.

Lisa (28) heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis en kan haar agressie moeilijk onder controle houden. Zij wordt gekoppeld aan ex-vechthond Gina, die een muilkorf moet dragen omdat ze andere honden aanvalt. Samen gaan zij werken aan het terugdringen van hun agressieve en defensieve gedrag.

Iljo (41) heeft een aangeboren hersenafwijking en heeft meer dan twintig jaar van zijn leven doorgebracht in de gevangenis. Hij gaat aan de slag met de schuwe hazewind hond Diesel die nog geen enkel commando kent omdat hij nooit in een huislijke omgeving is geweest. Als Iljo tijdens de training heel slecht in zijn vel zit vanwege familieproblemen, wordt de hond zo bang van zijn gedrag, dat trainster Marlies in moet grijpen.

Woensdag 24 augustus zond NPO 1 om 21.25 uur de eerste aflevering uit . Vanaf zaterdag 27 augustus werden de uitzendingen om 11.25 uur herhaald op NPO 1. Heb jij ze gemist dan kijk bij ' Uitzending gemist'.

marion del prado.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Marion del Prado .

Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.