Artikelen zoeken

Promotie onderzoek QoL-ME (plaatjesapp)

19 november 2020 | David Buitenweg

De QoL-ME is een meetinstrument voor kwaliteit van leven. Om de QoL-ME laagdrempelig en gemakkelijk te maken, maken we waar mogelijk gebruik van beelden in plaats van woorden. Het is al niet gemakkelijk om een ingewikkeld concept als kwaliteit van leven in woorden uit te drukken. Hoe gaat dat met beelden?

Lees het Emerce artikel over het promotieonderzoek  hieronder!

 

Plaatjes-app biedt beter inzicht in kwaliteit van leven bij psychiatrische cliënten

Met dank aan www.Emerce.nl.

https://www.emerce.nl/wire/plaatjesapp-biedt-beter-inzicht-kwaliteit-leven-psychiatrische-clinten

 

Een nieuwe visuele app

David Buitenweg heeft een nieuwe visuele app, genaamd QoL-ME, ontwikkeld om de kwaliteit van leven te meten voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, forensische patiënten en dak- en thuislozen. De positief beoordeelde app is het resultaat van het promotieonderzoek dat David uitvoerde bij Tranzo aan Tilburg University.

Ieder mens streeft naar een goede kwaliteit van leven. Maar hoe meet je die kwaliteit op een goede manier bij de genoemde doelgroepen? Er bestaan daarvoor wel meetinstrumenten maar die zijn niet voor iedereen even geschikt. Veel instrumenten zijn niet op maat gemaakt, terwijl kwaliteit van leven juist een persoonlijk begrip is dat betekenis krijgt door individuele voorkeuren en waarden.

Test
De app werd getest onder vijftig cliënten, die 160 plaatjes uitkozen die voor hen kwaliteit van leven verbeelden. Deze beelden werden gegroepeerd in acht thema’s: aandacht & ondersteuning, sociale relaties, geluk & liefde, rust & balans, vrije tijd, leefstijl, financiën en gezondheid & wonen. En vervolgens geëvalueerd.

Perspectief cliënt onmisbaar
QoL-ME blijkt als innovatief, gepersonaliseerd en digitaal instrument een laagdrempelige en gemakkelijke manier om de kwaliteit van leven te meten bij de cliënten, juist ook voor mensen die problemen hebben met verbale meetmethoden. Tevens werd duidelijk dat het perspectief van cliënten (via co-creatie) onmisbaar is bij de ontwikkeling van een dergelijk wetenschappelijk meetinstrument.

Samenwerking
Buitenweg voerde het onderzoek uit bij departement Tranzo, Tilburg University, als onderdeel van het NWO-programma ‘Kwaliteit van leven en gezondheid’ in samenwerking met GGzE, Centrum Verslavings Onderzoek, Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving, De Nieuwe Kans, De Waag Forensische Zorgspecialisten en De Regenbooggroep.

David Buitenweg (Nieuwegein, 1990) ging naar het Cals College in Nieuwegein, en studeerde in Utrecht (Applied) Cognitieve Neuropsychologie. In 2014 begon hij aan zijn promotieonderzoek aan Tilburg University bij Tranzo. In die periode was hij gedetacheerd bij de onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg van de GGzE. Momenteel werkt hij als senior onderzoeker bij dezelfde onderzoeksgroep aan projecten rond digitale tools voor herstel van adolescenten en volwassen met ernstige mentale gezondheidsproblemen.

Voor info over het hele project kijk HIER 

 

qolme.jpg
David buitenweg.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met David Buitenweg. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.