Artikelen zoeken

De QoL-ME is klaar

12 november 2018 | David Buitenweg

Een gepersonaliseerde, visuele en digitale tool ontwikkelen die door mensen met psychiatrische problemen gebruikt kan worden om hun kwaliteit van leven te meten, hoe doe je dat? Samen met cliënten!

De QoL-ME is klaar!

In het onderzoeksproject ‘Mijn kwaliteit van leven telt’ staat de ontwikkeling van de QoL-ME centraal. De QoL-ME is een innovatief, digitaal, gepersonaliseerd, en visueel meetinstrument voor de kwaliteit van leven van mensen met psychiatrische problemen. Specifiek richt de QoL-ME zich op mensen die worden behandeld in de forensische psychiatrie, mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, en dak- of thuislozen.

Maar hoe ontwikkel je een digitale applicatie die door mensen met psychiatrische problemen gebruikt kan worden om hun kwaliteit van leven te meten? En wat als die applicatie ook nog eens gepersonaliseerd moet zijn, en waar mogelijk beelden in plaats van woorden gebruikt? Dat kan niet zonder samenwerking met cliënten!

Co-creatie

Samen met een grote groep cliënten hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van de QoL-ME. Cliënten zijn nauw betrokken geweest bij het bepalen van zowel de inhoud als de vormgeving van de QoL-ME. En dat was niet altijd gemakkelijk. Want welke beelden zijn bruikbaar voor het meten van kwaliteit van leven? En hoe kunnen we die beelden het beste in de QoL-ME verwerken? Cliënten hebben ons geholpen om dat soort vragen te beantwoorden. Zo hebben zij beelden van kwaliteit van leven gezocht, commentaar gegeven op schetsen en ontwerpen, en een prototype van de QoL-ME getest.  

De QoL-ME

Het ontwikkelproces is inmiddels afgerond. Op het resultaat zijn we erg trots! Benieuwd? Momenteel werken we aan de laatste stap van het onderzoek. In die stap testen we of de QoL-ME ook bruikbare informatie oplevert. Kijk op op de projectpagina.

Via deze link is een introductievideo te vinden.

Qolme.youtube JPG
David buitenweg.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met David Buitenweg.Of kijk op onze teampagina. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.