Artikelen zoeken

Partner 'Heilige Boontjes' wint de Hein Roethofprijs.

15 november 2017 | Diana Roeg

Heilige Boontjes, partner in project ‘Be a barista’, wint de Hein Roethofprijs

“We hebben gewonnen’’! schreeuwt meesterbrander Robin Scholten (27) even na vier uur achter de koffiebar van de zaak aan het Eendrachtsplein. ,,Iedereen krijgt gratis koffie!’’ brult hij naar zijn gasten, om daarna de daad bij het woord te voegen. Ex-gedetineerden op een positieve manier in de samenleving terug laten keren: dat is het doel van koffiezaak Heilige Boontjes Koffie, dat in Rotterdam nu twee filialen heeft. Het project sleepte onlangs de Hein Roethofprijs in de wacht (bron: AD, 2017).


Be a barista

Heilige Boontjes is een van de partners in het praktijkonderzoek ‘Be a barista’ van GGzE. Twee weken geleden is door ZonMw hiervoor een subsidie toegekend van bijna 200.000 euro. De ervaringen van 20 deelnemers aan eigentijdse leer-werkprojecten: Heilige Boontjes, WOOD, FOOD en BIKE van het Leger des Heils en Caffeine Dealers van GGzE staan in dit onderzoek centraal. Zo willen we bijvoorbeeld weten wat deze leer-werkprojecten voor hun herstel en het voorkomen van terugval in de criminaliteitbetekent.

Heilige boontjes richt zich innovatief, creatief en effectief op sociale veiligheid

'Heilige Boontjes' uit Rotterdam wint de Hein Roethofprijs 2017 vanwege hun originele en enthousiaste aanpak die ex-gedetineerde jongeren op een positieve manier middenin de samenleving brengt. De jury vindt Heilige Boontjes een mooi voorbeeld van maatschappelijk ondernemen en een bijzondere vorm van reïntegratie. Heilige Boontjes biedt ex-gedetineerde jongeren in een leer-werktraject een perspectief op de arbeidsmarkt. In de koffiebar leren de jongeren arbeids- en sociale vaardigheden. Op 30 oktober 2017 kregen ze de prijs uit handen van de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid: Ferd Grapperhaus. Zij ontvangen hiermee € 20.000 en een speciaal ontworpen beeldje. Het prijzengeld moet worden besteed aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid.

De Hein Roethofprijs

De Hein Roethofprijs is in het leven geroepen door het ministerie van Justitie en Veiligheid. De bedoeling van de prijs is om nationale bekendheid te geven aan projecten die resultaten bereiken met de preventie van criminaliteit. De Hein Roethofprijs wordt om de 2 jaar uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband dat zich op een innovatieve, creatieve en effectieve manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt (bron: CCV 2017).

Bronnen

AD 2017. https://www.ad.nl/rotterdam/heilige-boontjes-wint-...

CVV 2017. https://hetccv.nl/onderwerpen/hein-roethofprijs/

Diana Roeg.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Diana Roeg. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.