Artikelen zoeken

Welke onderzoeken nodig voor topkwaliteit forensische jeugdzorg?

25 april 2019 | Ilja Bongers, Marlies Grolle

Ook in de verre toekomst vereist forensische jeugdzorg topkwaliteit. Welke onderzoeken zijn nodig om dát te realiseren? Denk mee en draag bij aan het samenstellen van een onderzoeksagenda voor de komende tien jaar voor de forensische jeugdzorg. Doe mee met ‘Back to the future’.

Future.jpg

Back to the future

Het project ‘Back to the future - De toekomst van het forensische jeugdveld’ inventariseert behoeften aan de hand van de scenariomethode. We vragen daarvoor 16 professionals uit het forensische jeugd werkveld, experts, financiers en belanghebbende om in 2 workshops op vrijdag 28 juni en vrijdag 6 september een bijdrage te leveren. Daarmee komen we tot 4 toekomstscenario’s voor de forensische jeugdzorg tot 2029. Dit bepaalt niet alleen de onderzoeksagenda, maar biedt ook handvatten om strategie en koers uit te zetten voor KFZ-J (Kwaliteit Forensische Zorg Jeugd).

VERANDERINGEN
Een onderzoeksagenda voor de toekomst is nodig omdat er binnen de forensische jeugdzorg veel verandert. Dat komt onder andere door de gewijzigde Jeugdwet en de nog niet afgeronde implementatie hiervan. Het aantal jongeren in de jeugdzorg is sinds de gewijzigde jeugdwet nog niet gedaald, al is jeugdhulp zonder verblijf wel gestegen ten opzichte van jeugdhulp met verblijf. Daarnaast zijn er zorgen over het toenemende aantal suïcide(pogingen) en het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in jeugdzorgPlus-instellingen.

DOE MEE OP 28 JUNI EN 6 SEPTEMBER
Heeft u belangstelling om de onderzoeksagenda mee vorm te geven? Wilt u meer weten over project Back to the future? Wilt u deelnemen aan de workshops op 28 juni en 6 september? Stuur uw aanmelding, vraag of bericht aan Marlies Grolle (marlies.grolle@ggze.nl), of bel haar via telefoonnummer 06 – 823 10 451. Aanmelden kan ook via dit formulier. De workshops vinden plaats in Nieuwersluis, in het vergadercentrum van DJI.

KFZ-J heeft deze projectopdracht gegeven aan GGzE en de Onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg, in samenwerking met Tranzo Tilburg University. Dit project wordt uitgevoerd door Marlies Grolle, Dr. Ilja Bongers en Prof. dr. Chijs van Nieuwenhuizen.

 ilja.png

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Ilja Bongers. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.