Artikelen zoeken

Be a Barista. Een kijkje in de keuken

17 mei 2018 | Chijs van Nieuwenhuizen, Diana Roeg, Renee Sagel

Het onderzoeksproject Be a Barista is van start! Be a Barista is een praktijkgericht onderzoek naar de meerwaarde van eigentijdse leer-werkprojecten voor mensen met een verleden in de criminaliteit met bijkomende persoonlijke, psychische problematiek. De start van het onderzoek bestaat uit: kennismaking, op bezoek bij de leer-werktrajecten en meetinstrumenten ontwikkelen en laten goedkeuren.

SAEYS_GGzE_Caffeine_Dealers_LR_GT5R3012.jpg

De kick off bijeenkomst 

Eind januari is het onderzoeksproject Be a Barista van start gegaan met een kick off bijeenkomst. Bij de kick off waren de onderzoekers en vertegenwoordigers van onze partners aanwezig: Heilige Boontjes, Caffeine Dealers en Leger des Heils, net als leden van de adviescommissie, Exodus en de Reclassering. Tijdens de kick off hebben we kennis met elkaar gemaakt, de uitvoering van het onderzoeksproject besproken & en hebben we de toekenning van de subsidie gevierd!

De eerste werkbezoeken 

In het onderzoeksproject Be a barista wordt gekeken naar de meerwaarde van vijf bestaande eigentijdse leer-werkprojecten, namelijk Heilige Boontjes, Caffeine Dealers van GGzE, en drie 50|50 labels: Food, WOOD en The Store, van het Leger des Heils. Afgelopen weken hebben we bij deze projecten een kijkje in de keuken mogen nemen! De werkbezoeken hebben ons van Zwolle, naar Rotterdam en van Eindhoven naar Utrecht gebracht. De eindproducten variëren van koffie tot houten meubels, maar in al de projecten wordt (letterlijk!) hard gewerkt aan de toekomst. De projecten zijn uniek door hun aansprekende aanbod, het feit dat ze midden in de samenleving staan en hun kartrekkers: sterke rolmodellen inclusief ervaringsdeskundigen. Zo heeft de kartrekker bij het label Food veel relevante horecaervaring, ontwikkelen ze bij Caffeine Dealers en WOOD echt een brand, is Heilige Boontjes een drukbezochte koffiebar in de drukte van Rotterdam en zit The Store goed bereikbaar vlakbij Station Overvecht in Utrecht.

Motiveren en meten

Bij alle werkbezoeken zijn we zeer hartelijk ontvangen en rondgeleid. Er is nauwe samenwerking met de leer-werkprojecten. Vanuit zowel deelnemers aan de projecten als de werkbegeleiders wordt actief meegedacht over de uitvoering van het onderzoek. Deze input helpt om de aansluiting bij de belevingswereld van de deelnemers te vergroten. Zo is bijvoorbeeld gezamenlijk nagedacht hoe de deelnemers het best benaderd kunnen worden om mee te doen aan het onderzoek en wat een geschikte beloning is voor deelname. Sleutel is een persoonlijke benadering en regelmatige aanwezigheid van de onderzoekers in de projecten. Om die reden loopt de onderzoeker regelmatig een dagje mee in de leer-werkprojecten als Barista, houtbewerker en koffiebrander.

Naast de werkbezoeken worden ook andere voorbereidingen getroffen. Zo zorgen we dat het onderzoek beoordeeld wordt door een ethische toetsingscommissie zodat we aan al de benodigde regelgeving voldoen. Verder werken we aan de meetinstrumenten: het opstellen van vragenlijsten, voorbereiden van interviews en het ontwerpen van een app op een smartphone - die zoals een fitbit - op meerdere momenten meet hoe het met iemand gaat en in welke situatie die persoon zich bevindt. We vragen hoe zij hun eigen situatie ervaren en welke oorzaken zij zien voor hun criminaliteit. Ook vragen we ze gedurende een jaar een aantal keer naar hun ervaringen bij de leer-werkprojecten, hun persoonlijke behoeften en crimineel gedrag. In juni zullen de eerste deelnemers voor het onderzoeksproject instromen!

pasfoto_ReneeSagel.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Renee Sagel. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.