Artikelen zoeken

Het LichtCafé

14 januari 2019 | Lisette Rops, Lotte van Hout

Lichttherapie zorgt ervoor dat je je mentaal beter voelt. GGzE geeft een 'preview' over  het creëren van een inspirerende openbare plek waar je terecht kunt voor behandeling met lichttherapie, maar waar je in de tussentijd ook leert over wat een gezonde leefstijl inhoudt en hoe je hier zelf o.a. door online coaching mee aan de slag kunt.

 

Hoe gaat het LichtCafé eruitzien?

Het LIchtCafé  wordt een inspirerende plek waar er naast lichttherapie ook aandacht is voor leefstijl.

Omdat je lichttherapie altijd in de ochtend krijgt, kun je bij het LichtCafé de dag goed beginnen met een gezond ontbijtje en een lekker kopje koffie  van de Caffeine Dealers nemen,. Net als bij een normaal café kun je ondertussen een praatje maken met de medewerkers die rondlopen, maar ook met andere mensen die er komen voor lichttherapie. 

Een gezonde leefstijl is van grote invloed op je psychische gezondheid. Om hier mee aan de slag te gaan zijn er in de Welshop verschillende online modules die iedereen kan volgen. Denk bijvoorbeeld aan online modules over gezonde voeding, bewegen en goed slapen. Je kunt ze volgen en worden begeleid door een online coach. Het grote voordeel is, dat je dit je gewoon kan doen terwijl je je lichttherapie krijgt.


Lichttherapie?

Speciaal licht wordt al jaren succesvol ingezet in behandelingen bij depressies en slaapstoornissen. De therapie werkt  ook bij lichtere klachten zoals een winterdip, slaapproblemen, seizoensgebonden depressies, jetlags en PMS-klachten. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar andere klachten waarbij lichttherapie ook kan helpen.

Bij lichttherapie gaat het dus om behandelen met speciaal licht. Je wordt  voor een half uur blootgesteld aan een lamp met een hoge lichtsterkte (10.000 lux). Met deze behandeling wordt bijvoorbeeld je dag- nachtritme herstelt en dit helpt bij het verminderen  van somberheidsklachten.

 

Voor wie?

In de eerste fase is het  LichtCafé voor mensen die zich als cliënt aanmelden bij de GGzE met somberheidsklachten of een verstoord dag/nachtritme . Maar in de toekomst  wordt het een openbare inspirerende plek waar elke burger welkom is.

grand cafe l.PNG

Wanneer past lichttherapie niet bij je?

Eigenlijk kan iedereen lichttherapie krijgen. Belangrijk is wel dat er samen gekeken wordt voor welke klachten het zou moeten helpen. Daarnaast wordt er ook gekeken of je bepaalde lichamelijke ziektes hebt waardoor je geen lichttherapie kan krijgen (denk bijvoorbeeld aan oogafwijkingen). Ook de medicatielijst wordt goed bekeken. Soms wordt er beweerd dat mensen met een bipolaire stoornis geen lichttherapie kunnen krijgen, dit is niet waar! We hebben jaren goede ervaring met het geven van lichttherapie aan mensen met een bipolaire stoornis, dus ook dan ben je hartstikke welkom in het Lichtcafé!

Informatie over dit project kun je opvragen bij  Lisette Rops ( psychiater GGzE) . Zie onderaan dit artikle haar contact gegevens.

Lees ook  het achtergrond artikel op deze website. 

 

 

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met het LichtCafé. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.